Żurek z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

A to Ci żur!

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l bulionu
    350 ml zakwasu na żurek
    200 ml kwaśnej śmietany
    500 g wiejskiej kiełbasy
    2 jajka na osobę
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    olej/masło klarowane do smażenia
    majeranek, sól, pieprz, czosnek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Żurek

Żurek z tłuczonymi ziemniakami i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy masło oraz szczyptę soli. Ugotowane wcześniej ziemniaki tłuczemy i dodajemy do cebuli.

    Do bulionu wlewamy zakwas, zabielamy śmietaną i sypiemy porządną łyżkę majeranku. Wciskamy dwa ząbki czosnku, gotujemy około piętnastu minut.

    Na suchej patelni podsmażamy wiejską kiełbasę pokrojoną w kostkę, po przesmażeniu przekładamy do miseczki.

    Na tej samej patelni smażymy jajka sądzone, oprószając je solą oraz pieprzem.

    Do miski nakładamy porcję gorących ziemniaków, zalewamy żurem, posypujemy kiłbaską i dodajemy sadzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować