Żakwas na żurek

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zakwas jest przeznaczony do sporządzenia wspaniałej zupy jaką jest tradycyjny Żurek, ale można używać również do innych zup typu ziemniaczanych.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zakwas na żurek:
    Składniki:
    4-5 łyżek mąki żytniej
    2 szkl. letniej, przegotowanej wody
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    mała kromka żytniego chleba na zakwasie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas Zakwas na żurek

Żakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas 1. zakwas na żurek: Do dużego słoika nalewamy przegotowaną ciepłą wodę. Dodajemy do niej mąkę. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i kromkę chleba. Zakręcamy słoik i delikatnie mieszamy. Odkręcamy słoik i przykrywamy gazą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 3-4 dni. Zakwas mieszamy każdego dnia drewnianą łyżką.

Porady

Można przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować