Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami

  • wyświetlono: 700 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pachnący kuminem i kolendrą falafel, podaję w domowej bułce, takiej w której podaje się kebaba, do tego świetnie pasuje pieczony bakłażan, sałata i inne warzywa. Kotleciki zamiast smażyć w tłuszczu, piekę w piekarniku. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Danie wegetariańskie, można się dobrze najeść :-)

Iwona75

Składniki

Bułka:
500 g mąki orkiszowej jasnej
30 g drożdży
ok. 220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
ok. 100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 jajko, do posmarowania
sezam do posypania

Falafel:
500 g odsączonej ciecierzycy z puszki
1/2 pęczka natki kolendry
1 łyżka soku z cytryny
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka harissy
1/2 łyżeczki soli

Sos czosnkowy:
150 g jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier

Pieczony bakłażan:
1 bakłażan
sól, pieprz

Dodatki:
pomidor
ogórek
sałata

Sposób przygotowania przepisu:

Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami

  • Bułka do falafela1. Ciasto: do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej letnią wodą, odstaw aby drożdże się spieniły. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto na jednolite, miskę przykryj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i uformuj koło na całą szerokość blachy. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw na 15 minut by lekko podrosło. Piekarnik nagrzej do 180 st. C, bułkę piecz ok. 35 minut. Po ostygnięciu przekrój na 4 części. Każdą część rozkrój po środku nie przecinając jednego brzegu.
  • 2. Na sos czosnkowy: czosnek rozgnieć i wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Pieczone bakłażany3. Bakłażana umyj i pokrój w dosyć cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w 180 st. C ok. 25 minut.
  • Falafel4. Falafel: ciecierzycę i resztę składników zblenduj na gładko, odstaw na 30 minut do lodówki. Formuj kotleciki i układaj na blaszce, piecz w 180 st. C przez 25-30 minut.
  • 5. Bułkę posmaruj w środku sosem jogurtowym, nakładaj do niej sałatę, falafel, bakłażana, pomiodora, ogórek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskiedania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatacieciorkabułkadanie bezmięsnekuchnie światakuchnia tureckadomowy kebabsos czosnkowykuchnia arabskafalafelprzepis_miesiąca1000kebabfalafel pieczonykotleciki z cieciorkifalafel z warzywamifalafel w bułce

Komentarze

Podobne przepisy

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

Dodane przez: czarrna

Indyk pieczony w gruszkach i warzywach

Smaczne mięso na obiad i do kanapek...

Potrawka z kurczaka z bakłażanem i cukinią

Dodane przez: Magster

POTRAWKA Z KURCZAKA Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ

Prosty sposób na danie letnie z...

Karkówka pieczona z warzywami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Karkówka pieczona z warzywami

To był mój wspaniały niedzielny...

kotlety z ciecierzycy

Dodane przez: Maggie79

FALAFEL - KOTLETY Z CIECIERZYCY

Jedliście już kotlety z ciecierzycy?...

image-1nh5966

Dodane przez: Sliczna6

Schab pieczony z warzywami i ziemniakami.

Smaczny schabik z dodatkiem zdrowych...

Skrzydełka pieczone z warzywami w keczupowej zalewie

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Skrzydełka pieczone z warzywami w keczupowej...

Kto nie lubi soczystych skrzydełek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE