Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pachnący kuminem i kolendrą falafel, podaję w domowej bułce, takiej w której podaje się kebaba, do tego świetnie pasuje pieczony bakłażan, sałata i inne warzywa. Kotleciki zamiast smażyć w tłuszczu, piekę w piekarniku. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Danie wegetariańskie, można się dobrze najeść :-)

Składniki:

  • Bułka:
    500 g mąki orkiszowej jasnej
    30 g drożdży
    ok. 220 ml letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    ok. 100 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli
    1 jajko, do posmarowania
    sezam do posypania

    Falafel:
    500 g odsączonej ciecierzycy z puszki
    1/2 pęczka natki kolendry
    1 łyżka soku z cytryny
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka harissy
    1/2 łyżeczki soli

    Sos czosnkowy:
    150 g jogurtu naturalnego
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, cukier

    Pieczony bakłażan:
    1 bakłażan
    sól, pieprz

    Dodatki:
    pomidor
    ogórek
    sałata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Falafel w bułce z pieczonym bakłażanem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułka do falafela 1. Ciasto: do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej letnią wodą, odstaw aby drożdże się spieniły. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto na jednolite, miskę przykryj i odstaw, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i uformuj koło na całą szerokość blachy. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw na 15 minut by lekko podrosło. Piekarnik nagrzej do 180 st. C, bułkę piecz ok. 35 minut. Po ostygnięciu przekrój na 4 części. Każdą część rozkrój po środku nie przecinając jednego brzegu.
  • 2. Na sos czosnkowy: czosnek rozgnieć i wymieszaj z jogurtem, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Pieczone bakłażany 3. Bakłażana umyj i pokrój w dosyć cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w 180 st. C ok. 25 minut.
  • Falafel 4. Falafel: ciecierzycę i resztę składników zblenduj na gładko, odstaw na 30 minut do lodówki. Formuj kotleciki i układaj na blaszce, piecz w 180 st. C przez 25-30 minut.
  • 5. Bułkę posmaruj w środku sosem jogurtowym, nakładaj do niej sałatę, falafel, bakłażana, pomiodora, ogórek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować