Lavas - turecki płaski chlebek

  • wyświetlono: 11225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pyszne chlebki tureckie, znakomite do zawijania mięsa i nie tylko. Ciasto świetnie się wyrabia, chlebki smaży się szybko i bezproblemowo.

Stare Gary

Składniki

350 ml letniej wody
1 łyżka suszonych drożdży
1 łyżka cukru pudru (użyłam mniej)
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Lavas - turecki płaski chlebek

  • 1. W misce wymieszać wodę, drożdże, cukier i olej. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powinny utworzyć grubą gęsta pianę.
  • 2. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać mieszaninę drożdży i dokładnie wymieszać. Na tym etapie ciasto będzie dość lepkie.
  • 3. Na posypanej mąką powierzchni, zagniatać ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. (Jeśli jest naprawdę zbyt lepkie, aby to zrobić, dodać łyżkę lub dwie mąki)
  • 4. Umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć naoliwioną folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W zależności od temperatury, może to potrwać dłużej.
  • 5. Ciasto przełożyć na omączony blat. Odgazować - wyłożyć je na blat i przegnieść, albo zanurzyć w nie pięść albo nakłuwać palcem. Podzielić na pół, a następnie dzielić dalej na 16 małych kulek.
  • 6. Na posypanym mąką blacie i za pomocą posypanego mąką wałka do ciasta, wałkować każdą kulkę na koło o średnicy ok 20 cm i grubości około 5 mm. Jeżeli chcemy większe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm.
  • 7. Podgrzać dużą patelnię na dużym ogniu (nie dodawać oleju). Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia tylko 1 lub 2 minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie się brązowić, zdjąć z patelni i utrzymać w cieple podczas smażenia pozostałych placków ( można przykryć folią aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub zrolować. Smacznego!

Porady

Patelnia powinna być cały czas czysta i sucha, więc jeżeli przypadkiem zostaną na niej resztki przypalonej mąki, należy je usunąć a patelnię przed kolejnym smażeniem wysuszyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatakuchnia tureckapieczywona drożdżachchleby płaskie

Komentarze

Podobne przepisy

CHLEBEK

Dodane przez: JOANNA 55a

CHLEBEK

WZOROWAŁAM SIĘ NA PRZEPISIE / BLOG...

Dietetyczny chlebek

Dodane przez: MagdalenaS

Dietetyczny chlebek

Łatwy, pachnący ziołami, szybki...

Chlebek Wielkanocny

Dodane przez: Marcia93

Chlebek Wielkanocny

Pachnący, długo utrzymujący świeżość...

Chlebek bananowy

Dodane przez: Jola1977-1977

Chlebek bananowy

Przepis na ten smaczny,aromatyczny...

image-0woeaos

Dodane przez: xamelka1

Chleb płaski nadziany mięsem mielonym i pieczarkami

Chlebek jest smaczny a to dzięki...

Chlebek wiejski

Dodane przez: Świeca Urszula

Chlebek wiejski

Chlebek bez zakwasu. Mojej rodzinie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE