Soğan yahnisi- turecki gulasz z cebulą

4.5 (156 ocen)

  • Dla 4 osób

Turecki gulasz z jagnięciny lub wołowiny z dodatkiem pomidorów i cebuli. W moim autorskim przepisie dodaję też groszek i marchewkę. Wspaniały, bogaty smak i apetyczne kolory.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • jagnięcina lub wołowina : 500 g
    papryka czerwona : 1 sztuka
    pomidory w puszce (całe) : 300 g
    cebula : 300 g
    marchew z groszkiem (może być mrożona) : 200 g
    tymianek suszony : 2 łyżeczki
    papryka Pul Biber (Aleppo pepper) lub chilli w proszku : 0,5 łyżeczki
    sól : 2 łyżki
    pieprz czarny mielony : płaska łyżeczka
    papryka czerwona i zielona suszona - płatki : 2 łyżki
    olej rzepakowy : 50 ml
    woda lub wywar z warzyw : 150 ml
    mąka ziemniaczana : 1 łyżka (opcjonalnie, gdy chcemy zagęścić sos)
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Gulasz

Soğan yahnisi- turecki gulasz z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, rozdzielić warstwy lub posiekać w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę.
  • 2. Marchew pokrojoną w kostkę wymieszać z groszkiem, ugotować w osolonej wodzie (15 minut).
  • 3. Na patelni rogrzać olej, wrzucić cebulę podsmażyć, zmniejszyć ogień, dodać czerwoną paprykę, dusić, aż cebula zmięknie.Zawartość patelni przełożyć na talerz. Wlać resztę oleju, rozgrzać, wrzucić kawałki mięsa, obsmażyć z każdej strony.
  • 4. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem i chilli.
  • soğan yahnisi-turecki gulasz 5. MIęso przełożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodać pomidory, wodę lub wywar z warzyw, cebulę z papryką, tymianek i płatki papryki, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co najmniej 60 minut, aż mięso będzie miękkie ( mieszając co 15 minut). Gulasz posolić do smaku, wymieszać z marchewką i groszkiem. Podawać gorący. Mnie najlepiej smakuje z bulgurem lub kuskusem, ale też z kasza gryczaną.
  • soğan yahnisi-gulasz z mięsa i warzyw 6. Rady : gulasz można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Cebulę w oryginalnym tureckim daniu dodaje się w postaci małych szalotek (w całości). W Turcji do dań tego typu chętnie dodaje się paparykę i pomidory.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować