Tort na różne okazje

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort który można przygotować na różne okazje ten przygotowany był na urodziny, idealny również na święta, spotkania rodzinne czy imieniny.Tort składa się z biszkoptu kakaowego, przełożony kremem o smaku czekoladowym, orzechowym i chałwowym ,wierz udekorowany opłatkiem dekoracyjnym.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    6 łyżek oleju
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    3 kostki masła po 200 g
    Kieliszek spirytusu

    Poncz do nasączenia
    2 szklanki wody przegotowanej
    Sok wyciśnięty z 1 cytryny
    3 łyżki cukru
    1 łyżka spirytusu

    Dodatkowo
    Słoiczek kremu czekoladowego 400 g
    2 chałwy waniliowe po 100
    Opłatek dekoracyjny na tort

    150 g zmielonych orzechów włoskich zaparzonych w gorącym mleku (orzechy zalej gorącym mlekiem, zostaw na 20 minut, następnie odsącz na sicie)
    Herbatniki do obsypania tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort na różne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddziel od białek.
    Białka ubij na sztywno z cukrem dodaj żółtka, olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przekrój na trzy części.

    Krem
    Żółtka oddziel od białek.
    Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka i umieść miskę z masą jajeczną nad garnkiem z wrzącą wodą, ubijaj nad garnkiem do rozpuszczenia się cukru, zdejmij masę i mieszaj do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zważyła.
    Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj małymi strumieniami masę jajeczną, utrzyj puszysty krem dodaj spirytusu.
    Krem podziel na 3 części.
    Do pierwszej dodaj krem czekoladowy
    Do drugiej pokruszoną chałwę
    Do trzeciej zaparzone orzechy .

    Składniki na poncz połącz ze sobą.
    Pierwszy blat biszkoptu nasącz i wyłóż krem orzechowy, połóż drugi blat i krem czekoladowy, przykryj trzecim blatem, wierzch i boki posmaruj kremem chałwowym ( odłóż trochę do dekoracji)
    Na wierzch położ opłatek dekoracyjny, boki obsyp pokruszonymi herbatnikami, wierz udekoruj pozostałym kremem.

Porady

Jeśli tort będą jadły dzieci nie dodajemy alkoholu do kremu i ponczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować