Sałatka na różne okazje

5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję codziennie dla dzieci i całej rodziny. Sałatkę z makrelą wymyśliłam sama, z tego, co akuratmiałam pod ręką. Jest moim popisowym daniem, a przepis na nią już dawno powędrował w świat.

Składniki:

  • ● 1 główka zielonej sałaty
    ● 2 pęczki rzodkiewki i szczypiorku
    ● 10 dag ostrego żółtego sera
    ● 15 dag wędzonej ryby, np. makreli lub dorsza
    ● sok z cytryny
    ● 4 łyżki majonezu (lub 3 szklanki śmietany i płaska łyżeczka łagodnej musztardy)
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka na różne okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka na różne okazje 1. Żółty ser kroimy w drobny
    makaronik.
  • Sałatka na różne okazje 2. Sałatę rwiemy palcami na
    kawałki, układamy na dnie salaterki
    i skrapiamy cytryną.
  • Sałatka na różne okazje 3. Na sałatę wykładamy pokrojony
    ser. Szczypiorek siekamy,
    połową posypujemy ser.
  • Sałatka na różne okazje 4. Rzodkiewki kroimy w plasterki
    i wykładamy na szczypiorek.
    Na warstwie rzodkiewek układamy
    obraną ze skórki i ości
    rozdrobnioną rybę. Posypujemy
    szczypiorkiem. Przyprawiamy
    sałatkę solą, pieprzem i skrapiamy
    sokiem z cytryny. Przed podaniem
    polewamy majonezem
    lub śmietaną z musztardą ewentualnie
    olejem. Mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka Szczypiorek Sałata

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować