Gotuję codziennie dla dzieci i całej rodziny. Sałatkę z makrelą wymyśliłam sama, z tego, co akuratmiałam pod ręką. Jest moim popisowym daniem, a przepis na nią już dawno powędrował w świat.
Składniki:
● 1 główka zielonej sałaty
● 2 pęczki rzodkiewki i szczypiorku
● 10 dag ostrego żółtego sera
● 15 dag wędzonej ryby, np. makreli lub dorsza
● sok z cytryny
● 4 łyżki majonezu (lub 3 szklanki śmietany i płaska łyżeczka łagodnej musztardy)
● sól, pieprz
4.Rzodkiewki kroimy w plasterki
i wykładamy na szczypiorek.
Na warstwie rzodkiewek układamy
obraną ze skórki i ości
rozdrobnioną rybę. Posypujemy
szczypiorkiem. Przyprawiamy
sałatkę solą, pieprzem i skrapiamy
sokiem z cytryny. Przed podaniem
polewamy majonezem
lub śmietaną z musztardą ewentualnie
olejem. Mieszamy.
Komentarze