REKLAMA
Gotowanie od zawsze jest moim hobby. I zawsze lubię wiedzieć, co mam na talerzu.
Pyszny, pachnący tymiankiem, pomarańczą i imbirem boczek z chrupiącą skórka poleca się nie tylko na zimowe obiady.
Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.
Jeśli ktoś lubi chińską kuchnię, to na pewno zasmakuje mu ta potrawa. Makaron ramen z gęstym, aromatycznym sosem i kawałkami mięsa. Pycha.
Zawsze na niedzielę staram się zrobić jakiś szybki i mało absorbujący obiad, przeważnie jest to coś z piekarnika. Niedzielne udka z kurczaka wyszły rumiane i soczyste, pachnące i bardzo smaczne, do tego ziemniaki z chrupiącą skórką, a wszystko z jednego naczynia. Myślę, że taki kurczak świetnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad, ale i na kolacje, czy świąteczny stół. Nóżki z kurczaka najlepiej zamarynować i pozostawić na noc w lodówce, natomiast samo oskrobanie ziemniaków nie zajmie Ci nawet 10 min. Podstawą marynaty jest sos sojowy i czosnek, czosnku nigdy nie żałuje. Resztę przypraw możesz dodać według własnego gustu i smaku. Do czasu przygotowania nie dodałam czasu marynowania mięsa w lodówce, to już jest indywidualna sprawa każdego z osobna, ja marynowałam całą noc, a Ty jeśli nie masz tyle czasu możesz wrzucić do lodówki na 3-4 godz. i też będzie dobrze.
Ostatnio skomentowane
Mięciutka łopatka w sosie cebulowym z lubczykiem