Naleśniki kukurydziane z nadzieniem jarzynowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Kiedyś jadłam naleśniki z mąki kukurydzianej i bardzo mi smakowały. Postanowiłam zrobić podobne ze znanym mi farszem jarzynowym

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto : 11-12 dag mąki kukurydzianej
    1 ½ szklanki wody
    3 jajka
    Nadzienie: 45 dag kapusty białej
    1 średniej wielkości cebula
    3-4 łodygi selera naciowego
    1 duża marchew
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju

    3-4 liście chrupkiej sałaty

    sos: ½ szklanki passaty pomidorowej
    1 łyżka brunatnego cukru
    1 ½ łyżki sosu sojowego
    kilka kropli sosu tabasc
    kilka pokruszonych uprażonych
    orzeszków ziemnych
    ewent łyżeczka mąki kukurydzianej
    do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sosy

Naleśniki kukurydziane z nadzieniem jarzynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Mąkę przesiej i wymieszaj z wodą - posól
    2. Żółtka oddziel od białek , z białek ubij sztywną pianę i połącz ją z żółtkami
    3. Połącz teraz składniki ciasta , delikatnie wymieszaj i odstaw je na ok.1 godzinę

    Nadzienie:
    4. Obierz i posiekaj czosnek czosnek cebulkę, zeszklij na oleju
    5. Paprykę i marchew pokrój w drobne słupki
    6. Kapustę drobniutko poszatkuj na szatkownicy, posól, wymieszaj
    7. Rozdrobnione warzywa dodaj partiami do cebulki i czosnku –Smaż ok. 10 minut
    8. W razie konieczności odciśnij powstały podczas smażenia sos.

    Sos:
    9. Wymieszaj składniki sosu, gotuj 10 minut
    10. Sos powinien być zawiesisty. W razie konieczności rozmieszaj z mąką kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody oraz z sokiem pozostałym ze smażenia warzyw

    11. Na patelni do smażenia naleśników, smarowanej lekko olejem, usmaż cienkie naleśniki na lekko złoty kolor – porcja 6-7 sztuk
    12. Na każdy naleśnik-( na połowę) ułóż ½ liścia kruchej sałaty i na sałacie połóż pionowo na środku część farszu.
    13. Farsz przykryj naprzód drugą połową naleśnika, następnie zawiń boki jak przy składaniu krokietów.
    14. Naleśniki polej przygotowanym sosem i podaj ciepłe.

Porady

Ciasto na te naleśniki jest bardzo luźne, ale na patelni do naleśników jest dobre- naleśniki będą pyszne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować