REKLAMA

Placek ziemniaczano-selerowy z wątróbką

wyświetlono: 279 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Gotowanie od zawsze jest moim hobby. I zawsze lubię wiedzieć, co mam na talerzu.

opublikowany: 24.06.2013 oryginalny autor: Darek Sobieski, Gdańsk
Udostępnij Pinterest
  • 50 min

Składniki:

  • Placek:
    ●15 dag selera
    ● 35 dag ziemniaków
    ● jajko
    ● sos sojowy
    ● pieprz
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● smalec
    Farsz: 3 ząbki czosnku
    ● 20 dag wątróbki drobiowej
    ● sos sojowy
    ● 20 dag mrożonki warzywnej 7-składnikowej
    ● cebula
    ● 2 łyżki smalcu
    ● łyżka oliwy
    ● pieprz
    ● łyżka bulionu
    Sos:
    ●300 ml wywaru warzywnego lub bulionu
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● łyżka oliwy
    ● 4 papryczki chili
    ● łyżeczka tartego imbiru
    ● pęczek natki pietruszki
    ● łyżka błonnika
    ● sos sojowy
    ● syczuański lub czarny pieprz
    ● sok z 1/2 cytryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: warzywa gotujemy na
    parze. Podlewamy oliwą, dodajemy
    zmiażdżony czosnek,
    mieszamy. Wątróbkę dzielimy
    na kawałki. Drobno posiekaną
    cebulę szklimy na łyżce smalcu.
    Dodajemy wątróbkę. Wlewamy
    łyżkę bulionu i pod przykryciem
    dusimy do miękkości.
    Wkładamy warzywa, mieszamy
    i podgrzewamy 2 minuty.
    Doprawiamy sosem sojowym
    i czarnym pieprzem.
  • 2. Sos: do 200 ml ciepłego
    bulionu dodajemy pokrojone
    papryczki, imbir i oliwę. Gotujemy
    ok. 3-4 minut na małym
    ogniu. Mieszając, wlewamy
    resztę bulionu wymieszanego
    z błonnikiem i dodajemy ser.
    Mieszamy, aż powstanie jednolity
    sos. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny, posiekaną
    natkę, sos sojowy i pieprz.
  • 3. Placek: warzywa ścieramy
    na tarce o małych oczkach.
    Wbijamy jajko i doprawiamy.
    Jeśli masa jest zbyt rzadka,
    zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
    Wykładamy na całą powierzchnię
    natłuszczonej patelni.
    Smażymy z obu stron.
  • 4. Na placek równomiernie nakładamy
    farsz i składamy na
    pół. Polewamy ciepłym sosem,
    dekorujemy natką.

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Porady

RADY Darka Sobieskiego Placek można podać z kawałkami selera naciowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Placek ziemniaczano - gryczany

Smak dzieciństwa

kategoria: placek Dania główne opublikowany: 01.02.2013 | wyświetlono: 1291 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Ziemniaczano-serowy placek

Smakuje na ciepło jak i na zimno.

kategoria: Pieczywo placek Przekąski opublikowany: 18.06.2014 | wyświetlono: 486 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 1
Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Pierogi z wątróbką

Tak przygotowane pierogi robiła moja babcia :-))

kategoria: Pierogi wątróbka opublikowany: 11.01.2016 | wyświetlono: 12711 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE