Pierś z indyka w sosie śliwkowo-sojowym

4.96 (171 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne, soczyste mięsko, które na pewno zachwyci każdego. Doskonały pomysł na obiad.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2kg piersi z indyka
    4 łyżki sosu sojowego jasnego
    4 łyżki miodu
    2 łyżki octu winnego
    4 łyżki powidła śliwkowego
    sól
Wystaw ocenę:

4.96 (171 ocen)

Zobacz również:

Powidła Dania główne Sosy

Pierś z indyka w sosie śliwkowo-sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, zalać zimną, aby było przykryte i dodać 3 łyżeczki soli. Zostawić na 20 minut. W tym czasie przygotować marynatę. Sos sojowy, miód, ocet i powidło wymieszać w rondelku i gotować przez około minutę, następnie ostudzić.
  • 2. Mięsto wyjąć z wody, osuszyć, włożyć do miski lub woreczka i zalać marynatą. Mięsto powinno marynować się najlepiej przez całą noc.
  • 3. Po zamarynowaniu mięso przełożyć do brytfanki, a marynatę zostawić w miseczce. Do brytfanki wlać odrobinę wrzącej wody, najlepiej tak na wysokośc 1 cm. Mięsto piec w piekarniku przez około 80 minut. W trakcie pieczenia, co 10 minut należy je podlewać marynatą. Dzięki temu utworzy się piękna glazura na powierzchni mięsa.
  • 4. Po tym czasie, mięso należy wyjąć na deskę, przykryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut. Płyn z brytfanki przelać do garnka i podgrzewać na wolym ogniu, co chwile mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, jeżeli uznamy to za konieczne. Po 20 minutach mięso pokroić i polać sosem.

Porady

Mięso dobrze komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami lub kaszą pęczak. Polecam do niego również surówkę z buraczków i jabłka lub colesław. Można również wrzuć kilka suszonych śliwek do brytfanki podczas pieczenia, a potem je zblendować z resztą sosu. Doda to niesamowitego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Glazura Indyk Mięso Miód Śliwki Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować