Żeberka gotowane i smażone

4.42 (12 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to sama przyjemność jeżeli rodzinka zadowolona. Żeberka podane w towarzystwie ciap kapusty czyli kapusty kiszonej połączonej z ziemniakami.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żeberka wieprzowe około 1 kg,
    keczup pikantny 1 szkl,
    sok z cytryny 1/4 szkl,
    musztarda francuska 2 łyżeczki,
    sos sojowy 2 łyżki,
    cukier 3 łyżki,
    sól duża szczypta,
    papryka chili 1/3 łyżeczki,
    cebule 2,
    ząbki czosnku 2,
Wystaw ocenę:

4.42 (12 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń wieprzowa

Żeberka gotowane i smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Żeberka włożyć do garnka z gorącą wodą i gotować około 40 - 50 minut.
    Do garnka dodać keczup, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę, cukier i sól. Dodać również pokrojoną cebulę oraz czosnek.
    Gotować jeszcze 20 minut, następnie wyjąć i odsączyć.
    Włożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i piec do miękkości mięsa polewając je sosem z gotowania.

    Żeberka podajemy w towarzystwie ciap kapusty.

Porady

czas przygotowania 30 minut + gotowanie i smażenie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować