Smaczny, zdrowy i dietetyczny posiłek składający się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dla cukrzyków, osób na diecie i nie tylko. Przepis zaczerpnięty z bloga: www.insulinoopornosc.com
Curry z grillowanym bakłażanem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić na jednocentymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i grillować (najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu przez 15 minut z dwóch stron aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami). Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać 5 minut, w międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody- dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia). Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki.
W międzyczasie nastawić ryż. Pokroić kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z pastą curry, imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić.
Na oliwie w woku lub garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i szybko obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż minutę). Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.
Komentarze