Pomarańczowy boczek pieczony

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszny, pachnący tymiankiem, pomarańczą i imbirem boczek z chrupiącą skórka poleca się nie tylko na zimowe obiady.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 -1,5 kg surowego boczku ze skórą
    Zalewa:
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    Marynata:
    ½ szklanki sosu sojowego jasnego
    Skórka otarta z 1 pomarańczy
    Około 2 -3 łyżek miodu
    1 gałązka tymianku
    1 łyżeczka startego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pomarańczowy boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku przygotowujemy zalewę z obranej i pokrojonej na kawałki marchewki, cebuli, czosnku , ziela i liści laurowych. Do gotującej się zalewy wkładamy boczek i gotujemy go 30 minut. Następnie wyjmujemy z zalewy i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony boczek kładziemy skóra do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem tworząc wzorek kratki (ale nie jest to konieczne ).

    W miseczce łączymy ze sobą sos, sojowy, otartą skórkę z pomarańczy, miód – mieszamy aż do połączenia się składników – następnie dodajemy imbir i tymianek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy boczek i marynujemy go minimum godzinę a następnie całą noc.

    Zamarynowany boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego skóra do góry, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie boczek wyjmujemy, zdejmujemy folię, polewamy go marynatą i wstawiamy na następne 15-25 minut do piekarnika aby skóra ładnie się przypiekła.

    Upieczony boczek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło, następnie kroimy je w dość grube plasterki i serwujemy w towarzystwie surówki, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować