Bardzo pyszne i syte danie z nutką nowoczesności w smaku.
3 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
sporej główki kapusty
Farsz:
0,5 kg pieczarek
200 g ugotowanej mieszanki kaszy z burakiem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim
400 g ryżu ugotowanego al'dente
sól, pieprz, tymianek
1 duża cebulka
0,5 kg mielonego mięsa
1 łyżka sosu sojowego
2 szklanki bulionu do podlania gołąbków
Zapiekane gołąbki z pieczarkami, mięsem, mieszanką kaszy z burakiem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim oraz dodatkiem ryżu i aromatycznych przypraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyszczamy i wykrawamy z niej głąb i sparzamy tak by móc zdjąć liście. Z każdego liści ścinamy nieco zgrubienie.
Ryż gotujemy na pół twardo ( w proporcji ile ryżu to dwa razy więcej wody co ryżu ) - kiedy widzimy że wchłonął znaczącą ilość wody a jest pół twardy - to gasimy i odstawiamy z ognia.
Mieszankę kaszy z dodatkami gotujemy podobnie jak ryż.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na rumiano i dodajemy do niej obrane - oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz mięso mielone. Chwilkę podsmażamy razem doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz sosem sojowym, a następnie przekładamy do ryżu, mieszanki kaszy z dodatkami i dokładnie mieszamy.
Nakładamy farsz na liściu przy ścinanym zgrubieniu, zawijamy boki do środka, a następnie dociskając - ściskając zwijamy jak krokiety. U naczyniu w którym będziemy zapiekać układamy je dość ciasno - zwinięciem do dołu. Piekarnik nagrzewamy na temp.200 stopni. Do naczynia w którym mamy poukładane ciasno gołąbki wlewamy bulion do połowy naczynia. Przykrywamy wierzch pozostałymi niewykorzystanymi liśćmi a następnie pokrywką. Tak pieczemy 1,5 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy do końca czasu.
Są pyszne i aromatyczne - że można zajadać je nawet same albo podać z sosem pieczarkowym, grzybowym czy pomidorowym a wierzch posypać świeżym tymiankiem.
Komentarze