Zapiekane gołąbki z pieczarkami, mięsem, mieszanką kaszy z burakiem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim oraz dodatkiem ryżu i aromatycznych przypraw

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne i syte danie z nutką nowoczesności w smaku.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sporej główki kapusty

    Farsz:

    0,5 kg pieczarek
    200 g ugotowanej mieszanki kaszy z burakiem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim
    400 g ryżu ugotowanego al'dente
    sól, pieprz, tymianek
    1 duża cebulka
    0,5 kg mielonego mięsa
    1 łyżka sosu sojowego
    2 szklanki bulionu do podlania gołąbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Zapiekane gołąbki z pieczarkami, mięsem, mieszanką kaszy z burakiem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim oraz dodatkiem ryżu i aromatycznych przypraw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy i wykrawamy z niej głąb i sparzamy tak by móc zdjąć liście. Z każdego liści ścinamy nieco zgrubienie.

    Ryż gotujemy na pół twardo ( w proporcji ile ryżu to dwa razy więcej wody co ryżu ) - kiedy widzimy że wchłonął znaczącą ilość wody a jest pół twardy - to gasimy i odstawiamy z ognia.
    Mieszankę kaszy z dodatkami gotujemy podobnie jak ryż.

    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę na rumiano i dodajemy do niej obrane - oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz mięso mielone. Chwilkę podsmażamy razem doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz sosem sojowym, a następnie przekładamy do ryżu, mieszanki kaszy z dodatkami i dokładnie mieszamy.

    Nakładamy farsz na liściu przy ścinanym zgrubieniu, zawijamy boki do środka, a następnie dociskając - ściskając zwijamy jak krokiety. U naczyniu w którym będziemy zapiekać układamy je dość ciasno - zwinięciem do dołu. Piekarnik nagrzewamy na temp.200 stopni. Do naczynia w którym mamy poukładane ciasno gołąbki wlewamy bulion do połowy naczynia. Przykrywamy wierzch pozostałymi niewykorzystanymi liśćmi a następnie pokrywką. Tak pieczemy 1,5 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy do końca czasu.
    Są pyszne i aromatyczne - że można zajadać je nawet same albo podać z sosem pieczarkowym, grzybowym czy pomidorowym a wierzch posypać świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować