łopatka w sosie sojowym z imbirem

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

pyszna, rozpływajaca się w ustach łopatka w stylu azjatyckim

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w plastry
    3 cebule pokrojone w plasterki
    ¾ szklanki wody
    ½ szklanki sosu sojowego jasnego
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 papryczka chilli pokrojona w plasterki
    1,5 cm startego imbiru
    1,5 miodu
    Sok z ½ cytryny
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Łopatka w sosie sojowym z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną plastry łopatkę lekko solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej patelni obsmażymy plastry łopatki po 5 minut z każdej strony (ma być ładnie zarumieniona).
    Kiedy wszystkie plastry łopatki zostaną podsmażone przekładamy je do głębokiego rondla (chyba, że mamy głęboką patelnię) i posypujemy pokrojoną w plasterki cebulą. Podduszamy mięso z cebulą przez 10 minut, jeśli jest taka potrzeba tzn. rondel jest suchy podlewamy mięso gorącą wodą.
    Kiedy mięso z cebulą się dusi, w miseczce mieszamy sosy sojowe, czosnek, imbir, miód i chilli. Tak przygotowanym płynem zalewamy łopatkę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 15 minut.
    Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny, dolewamy ¾ szklanki wody i dusimy naszą łopatkę jeszcze minimum godzinę. Do łopatki zaglądamy co 20 minut i sprawdzamy stan sosu, jeśli zbyt szybko odparowuje dodajemy jeszcze wody. Zarówno łopatka jaki karkówka potrzebują minimum 2 godziny wtedy przyprawy zdążą przeniknąć mięso a z cebuli i sosu sojowego powstanie pyszny, aromatyczny, gęsty sos;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować