• 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 woreczki ryżu
    ocet ryżowy
    cukier i sól
    1 opakowanie Sushi nori - prasowane algi
    wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku (dla odważnych)
    marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
    sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman i yamasa)
    pałeczki lub palce :-)

    DODATKI:
    2 zielone ogórki
    1 słoiczek marynowanej papryki
    2 opakowanie naturalnego serka np. łaciaty lub philadelphia
    dowolna ilość pałeczek krabowych
    dowolna ilość wędzonego łososia w plastrach (NIE może to być łosoś do sałatki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe sushi. 1. Ryż to podstawa
    Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

    Sos do ryżu.
    Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
  • Domowe sushi. 2. Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł i przygotowujemy sobie miseczkę z wodą do maczania palców.

    Na sprasowanych algach układamy porcję ryżu.
  • Domowe sushi. 3. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki - kroimy na odpowiednie porcje oraz je osuszamy.
    Ogórki, paprykę, łososia - kroimy w paski.
    Paluszki krabowe odwijamy z folii.

    Układamy według kolejności. Na ryż jeden pasek ogórka.
  • Domowe sushi. 4. W następnej kolejności układamy paprykę marynowaną.
    Ważne jest, aby każdy dokładany składnik był położony na całej długości algi.
  • Domowe sushi. 5. Następnie na ogórka i paprykę dokładam cienkie warstwy serka łaciatego. Nie należy z nim przesadzić, ponieważ zbyt duża ilość potrafi zmienić smak sushi. Ser nie powinien dominować w potrawie.
  • Domowe sushi. 6. Teraz pora na wędzonego łososia, który może się tu znaleźć, ale nie musi. Co zamiast łososia???
  • Domowe sushi. 7. Zamiast łososia można dodać nóżki krabowe!
    Można zrobić kilka sztuk z łososiem, kilka z nóżkami krabowymi.
    Dla mnie oba przykłady zasługują na brawa :-)
  • Domowe sushi. 8. I to właściwie tyle roboty.
    Teraz zostaje nam najprzyjemniejsze. Zawijamy, kroimy i zjadamy.

    Zanim jednak zawiniemy, proponuję brzegi alg posmarować np. pastą wasabi (ale ostrożnie, ponieważ jest to PIEKIELNIE ostre), albo mniej drastyczna wersja - marynatą z papryki. Jak to zrobić? Namoczyć palec w marynacie i przejechać po brzegu alg. Dzięki temu algi zostaną delikatnie sklejone i podczas krojenia, nie rozejdzie się.
  • Domowe sushi. 9. Dobry nóż to podstawa. Delikatnie kroimy porcję uważając jednocześnie, by algi nie uległy zniszczeniu lub rozszarpaniu przez "ząbki" noża.
  • Domowe sushi. 10. Przed jedzeniem każdemu zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można jeść rękoma), imbir i wasabi. Gotowe sushi podajemy najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, aby porcje sushi się nie przyklejały.
  • Domowe sushi. 11. Prawda, że nie takie trudne? :-)

    SMACZNEGO :-)

Porady

INFORMACJA ZACZERPNIĘTA Z SIECI: Rodzaje sushi Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach, których cechą wspólną jest elegancka forma i niepowtarzalny smak. Bardzo popularny i stosunkowo prosty do wykonania rodzaj sushi to nigiri. Jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najbardziej popularne sushi to maki - rolki, które występują w trzech wariantach: hoso maki - małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki - duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz oraz ura maki - ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak awokado, łosoś czy sezam. Temaki to rożek wykonany z nori, wypełnionego ryżem i różnymi dOdatkami. Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb. Jest to krążek ryżu owinięty w nori tworząc kieszonkę na składniki. Poniżej najpopularniejsze typy sushi w moich ulubionych wersjach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Papryka Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować