in-humility
Sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.
0 (0 ocen)
Porady
INFORMACJA ZACZERPNIĘTA Z SIECI: Rodzaje sushi Sushi występuje w bardzo wielu rodzajach, których cechą wspólną jest elegancka forma i niepowtarzalny smak. Bardzo popularny i stosunkowo prosty do wykonania rodzaj sushi to nigiri. Jest to wałek z ryżu z pojedynczym składnikiem na wierzchu. Najbardziej popularne sushi to maki - rolki, które występują w trzech wariantach: hoso maki - małe rolki z niewielką liczbą składników z ryżem wewnątrz, futo maki - duże rolki z 3-5 składnikami, ryż wewnątrz oraz ura maki - ryż znajduje się tutaj na zewnątrz rolki, maki te są często dekorowane na zewnątrz dodatkowymi składnikami takimi jak awokado, łosoś czy sezam. Temaki to rożek wykonany z nori, wypełnionego ryżem i różnymi dOdatkami. Gunkan maki, zwane łódeczkami, są idealne do podawania delikatnych składników takich jak ikra czy tatar z ryb. Jest to krążek ryżu owinięty w nori tworząc kieszonkę na składniki. Poniżej najpopularniejsze typy sushi w moich ulubionych wersjach.
Komentarze