Jednym z moich ulubionych, banalnych w wykonaniu sosów jest zielone pesto. Podstawa to coś liściastego, np. rukola. Tym razem do mojego pesto dołączył jeszcze serowy sos z płatkami drożdżowymi!
Penne pesto z rukoli z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy al dente z dodatkiem kilku kropel oliwy. Odcedzamy i NIE płuczemy wodą.
2. Rukolę, orzechy, wyciśnięty czosnek oraz oliwę blednerujemy na gładką masę. Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, możemy dodać trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Sos serowy robię na postawie tego przepisu. Roztapiamy margarynę na małym ogniu, ciągle mieszając. W szklance mieszamy dokładnie mąkę z mlekiem. Dolewamy do roztopionej margaryny i dodajemy płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy musztardę, czosnek, pieprz i sól. Trzymamy jeszcze około 5 minut na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnięć. Pamiętamy o częstym mieszaniu.
4. Opcje są dwie. Albo po wymieszaniu makaronu z pesto polewamy go sosem i jemy. Albo wrzucamy do piekarnika na 180 stopni C i podpiekamy, aż sos zacznie tężeć. Jeśli zostanie nam sosu serowego z powodzeniem możemy wykorzystać go jako dip lub „majonez” na kanapki.
Komentarze