Penne z pesto z czosnku niedźwiedziego

4.49 (155 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W ostatni weekend byłam w mojej ukochanej Polanicy i dostałam od Taty sporą porcję świeżego, bardzo aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Uwielbiam wyraziste smaki i oczywiście pesto, więc postanowiłam przygotować je z tzw. czosnku cygańskiego lub jak nazywają go w innych częściach kraju - cebuli czarownic. Nazwy ciekawe, prawda? Ale nie ma się co dziwić, ponieważ czosnek niedźwiedzi ma niezwykłe, wręcz magiczne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie, grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy, które stają się mocniejsze i piękniejsze. Jeść tylko na zdrowie :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 100 g czosnku niedźwiedziego
    - 50 g sera cheddar
    - 50 g orzechów pekan
    - 1 mały ząbek czosnku
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - 0,5 łyżeczki miodu
    - sól i pieprz do smaku
    + makaron penne
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Penne z pesto z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a uprażone orzechy pekan rozbijamy w moździerzu. Wszystko przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy do smaku ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki miodu, oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem penne. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować