Tarta ze szpinakiem i kremem serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny serowy sos połączony z aromatycznie doprawionym szpinakiem, na idealnie kruchym cieście. Czosnek i świeża szałwia dopełniają smak całości.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa 250 g
    masło 125 g
    jajka 1 szt.
    sól ½ łyżeczki

    FARSZ:
    szpinak świeży 400 g
    ser mascarpone 250 g
    ser biały granulowany 100 g
    śmietana 12% 100 g
    ser feta 100 g
    czosnek 3 ząbki
    szczypiorek posiekany 3 łyżki
    szałwia świeża posiekana 1 łyżka
    masło klarowane 1 łyżka
    sól morska do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sos serowy

Tarta ze szpinakiem i kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: miękkie masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • 2. Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier z fasolą i piec kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. FARSZ: szpinak umyć i osuszyć z wody /można to zrobić w suszarce do sałaty/, usunąć ogonki i pokroić. Na dużej patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i szpinak, mieszając smażyć, aż szpinak zwiędnie, a powstały w czasie smażenia sok wyparuje. Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. SOS SEROWY: do miski włożyć sery, śmietanę, posiekany szczypiorek i szałwię, dokładnie wymieszać, doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
  • 5. Na przestudzonym spodzie tarty rozłożyć przestudzony szpinak, równomiernie rozprowadzić sos serowy. Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 25-30 minut.
  • 6. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szałwia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować