Wypełniona farszem z grzybów, kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół.Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia!
45 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
( forma do tarty 24 cm )
* ciasto francuskie – ok. 250 g
* kasza jęczmienna – 100 g
* pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* natka pietruszki – 1 pęczek
* jajko – 2 szt
* śmietana 18% – 200 ml
* ser camembert – 100 g
* sól pieprz , tymianek , papryka
* masło
Tarta francuska z grzybami, kaszą i sosem śmietanowo-serowym z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia ).
Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Masło rozgrzewamy dodajemy posiekaną drobno cebulę, a po chwili czosnek.
Wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, solimy by puściły wodę i smażymy ok. 10 minut – doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego.
Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę,
Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert.
Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej.
Komentarze