Tartaletki z łososiem i sosem serowym

4.49 (143 ocen)

Polecam podawać na ciepło.

Składniki:

  • Ciasto:

    150g mąki pszennej
    125g masła lub margaryny
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Farsz:

    250g filetu z łososia
    Pieprz cytrynowy
    Kawałek pora
    Pietruszka
    1 łyżka masła

    Sos serowy:

    1/4 szklanki mleka
    50g masła
    1 kostka rosołowa
    120g sera camembert naturalnego
    20g sera żółtego
    130ml śmietany
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Sos serowy

Tartaletki z łososiem i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tartaletki z łososiem 1. Farsz:

    Łososia pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem cytrynowym i podsmażyć na maśle na rumiano, dodać pora i chwilę razem smażyć.

    Sos:

    W rondelku rozpuszczamy masło z kostką rosołową, dodajemy pokrojone sery i cały czas mieszamy aż do ich rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mleko. Doprawiamy pieprzem.
    Sosem zalać rybę i dokładnie wymieszać.

    Ciasto:

    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).

    Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną.

    Z folii aluminiowej wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać suchą fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut. 

    Po tym czasie wyciągnąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz. Piec babeczki ok. 20 minut aż boki lekko się zarumienią. 
    Posypać posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Pietruszka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować