Crema Catalana (krem kataloński)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszny krem kataloński to hiszpański odpowiednik francuskiego Creme Brulee, z tą różnicą, że Crema Catalana ma niesamowity aromat cynamonu i cytrusów.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1l mleka
    6 żółtek
    3 -4 łyżki białego cukru
    70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
    Laska wanilii
    Laska cynamonu
    Skórka z pomarańczy
    Skórka z cytryny
    4 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Creme brulee

Crema catalana (krem kataloński) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ¾ mleka wlać do garnka. Gotować 15 minut warz z przekrojoną laska wanilii i wyłuskanymi z niej ziarenkami, laska cynamonu oraz skórkami cytrusów. Przecedzić całość przez sito.
    W czasie, gdy mleko się gotuje utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, biała masę.
    Resztę mleka połączyć z mąką. Do przecedzonego mleka dodawać powoli ciągle mieszając żółta z cukrem, a następnie mleko z mąką. Całość podgrzewać na niewielkiej mocy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Przełożyć do małych kokilek. Chłodzić w lodówce przez minimum 1h. Przed podaniem posypać obficie brązowym cukrem i skarmelizować go palnikiem lub w kuchence mikrofalowej z funkcja grill.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Krem kataloński

To może cię zainteresować