Krem kataloński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę szorujemy,
sparzamy i osuszamy.
Skórkę ścieramy
na tarce o małych
oczkach. Mleko
doprowadzamy do
wrzenia. Dodajemy
skórkę z cytryny
i cynamon. Zagotowujemy,
a następnie
odstawiamy na 20 minut. Przecedzamy
i ponownie doprowadzamy do
wrzenia.
2.Żółtka ucieramy z 15 dag
cukru do białości. Przekładamy
do garnuszka, wstawiamy
do większego naczynia z gotującą
się wodą. Energicznie
mieszając, wsypujemy mąkę
i wlewamy mleko. Doprowadzamy
do wrzenia i gotujemy,
aż krem nieco zgęstnieje.
Rozlewamy do 4 foremek
i odstawiamy do wystudzenia.
3.Pozostały cukier rumienimy
na patelni. Zalewamy 100
ml wody i mieszając, podgrzewamy,
aż się rozpuści, a następnie
zgęstnieje. Krem polewamy
karmelem. Podajemy,
gdy zastygnie.
Komentarze