Krem kataloński

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Wyśmienity i szybki deser z Hiszpanii. Pierwszy raz spróbowałam go, gdy byłam w Barcelonie.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 500 ml mleka
    ● 20 dag cukru
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 5 żółtek
    ● cytryna
    ● szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krem kataloński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem kataloński 1. Cytrynę szorujemy,
    sparzamy i osuszamy.
    Skórkę ścieramy
    na tarce o małych
    oczkach. Mleko
    doprowadzamy do
    wrzenia. Dodajemy
    skórkę z cytryny
    i cynamon. Zagotowujemy,
    a następnie
    odstawiamy na 20 minut. Przecedzamy
    i ponownie doprowadzamy do
    wrzenia.
  • 2. Żółtka ucieramy z 15 dag
    cukru do białości. Przekładamy
    do garnuszka, wstawiamy
    do większego naczynia z gotującą
    się wodą. Energicznie
    mieszając, wsypujemy mąkę
    i wlewamy mleko. Doprowadzamy
    do wrzenia i gotujemy,
    aż krem nieco zgęstnieje.
    Rozlewamy do 4 foremek
    i odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Pozostały cukier rumienimy
    na patelni. Zalewamy 100
    ml wody i mieszając, podgrzewamy,
    aż się rozpuści, a następnie
    zgęstnieje. Krem polewamy
    karmelem. Podajemy,
    gdy zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować