MANDARYNKOWY KREM KATALOŃSKI (CREMA CATALANA)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Crema catalana to wyborny, elegancki deser pochodzący z kuchni hiszpańskiej. Aromatyczny krem pokryty chrupiącą karmelową kołderką. W odróżnieniu od francuskiego' creme brulè 'gotuje się go, a nie piecze w piekarniku, dzięki czemu jest dużo łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  •  na 2-3 porcje:

    250 g tłustego mleka
    2 żółtka
    70 g cukru białego
    13 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
    skórka z 1 madarynki  lub inne aromaty wg uznania

    dodatkowo:
    cukier trzcinowy 
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Karmel

Mandarynkowy krem kataloński (crema catalana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KREM KATALOŃSKI 1. W rondelku doprowadzic do wrzenia mleko, a następnie wyłaczyć ogień.
  • image-1jc340x 2. W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami i bardzo drobno startą skórką z mandarynki (do momentu uzyskania puszystej konsystencji (tzw, kogel mogel). Następnie dodać przesianą skrobię i dokładnie połączyć z ubitymi z cukrem żółtkami.
  • KREM KATALOŃSKI 3. Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki.
  • KREM KATALOŃSKI 4. Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2 min.
  • KREM KATALOŃSKI 5. Krem przelać do miseczek lub foremek i poczekać aż lekko przestygnie.
  • KREM KATALOŃSKI 6. Przed podaniem posypać dość obficie cukrem trzcinowym.
  • image-0w0ucp4 7. Opalać specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą pułkę i włączyć funkcję pieczenia z góry-grill, tak aby cukier się stopił i skarmelizował tworząc łupinkę na powierzchni kremu.
  • KREM KATALOŃSKI 8. Odczekać chwilkę, aby karmel przestygnął i podawać.

Porady

Krem można podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce, a następnie posypać cukrem i przypiec. Krem można aromatyzować wg uznania np. cynamonem, wanilią, pomarańczą, cytryną itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować