REKLAMA

Crema frangipane

wyświetlono: 619 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Przepis otrzymałam od kuzynki z Włoch. Wnukom bardzo posmakował. Musiałam zrobić jeszcze jedną porcję.

opublikowany: 28.07.2014
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 1 laska wanilii
    1/2 l mleka
    3 żółtka
    2jajka
    szczypta soli
    10dkg cukru
    10 dkg mąki
    5 dkg masła
    50ndkg owoców( czarne jagody, maliny, czerwone porzeczki)

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. .Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, miąższ wyskrobać i razem z laską włożyć do mleka. Mleko z wanilią zagotować.
  • 2. . W większym garnku ubić żółtka, jaja z solą i z cukrem ( użyć trzepaczki)
  • 3. Stopniowo dodawać mąkę, mieszać i powoli wlewać gorące mleko.
  • 4. Krem gotować przez około 3min, ciągle ubijając , zdjąć z ognia i wymieszać z masłem.
  • 5. . Krem ostudzić, często mieszać.
  • 6. . Krem fangipane wlać do pucharków wstawić do lodówki.
  • 7. . Owoce oczyścić i podać z zimnym kremem.

Porady

Można dodawać różne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Tartinki frangipane

Frangipane to nadzienie z migdałów, masła, cukru i jajek :)

kategoria: tarty tartinki kruche ciasto babeczki babeczki konfitury opublikowany: 13.01.2018 | wyświetlono: 157 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: AgataBon AgataBon

Crema di limoncello

Pyszna nalewka rodem z Włoch!

kategoria: Napoje opublikowany: 11.03.2013 | wyświetlono: 4176 Książki kucharskie: 30 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE