Mocno pomidorowe, mocno paprykowe, syte i pachnące burgery w domowych bułkach
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
na bułki
-250 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 łyżeczka soli
-50 g suszonych pomidorów w oliwie
-10 g świeżych drożdży
-łyżka miodu
-1/2 szkl. ciepłej wody
-garść posiekanej świeżej bazylii
-2 łyżki oliwy po pomidorach
-30 g oliwek
-mleko do posmarowania
-500 g mielonego mięsa wołowego
-mały kawałek świeżej papryki
-kilka kawałków marynowanej papryki
-4 plastry sera cheddar
-4 liście sałaty lodowej
-2 łyżki suszonej cebulki
-łyżka majonezu
-3 łyżki keczupu
-kilka kropli tabasco
-słodka i ostra papryka
-zioła prowansalskie
-sól, pieprz
-olej rzepakowy do smażenia
Pomidorowo-paprykowe burgery z serem cheddar i marynowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać miód i zalać letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Zaczyn wymieszać. Dodać mąkę, oliwę, sól i jajko. Kilka razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
2.Mięso przełożyć do miski. Świeżą paprykę drobno pokroić, dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami i dokładnie wyrobić. Uformować 4 burgery.
W kubeczku przygotować sos. Majonez wymieszać z keczupem i tabasco, dodać zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Burgery smażyć z obu stron do ulubionego stopnia wysmażenia. Odłożyć na ręcznik papierowy.
Bułki rozkroić. Obie połówki posmarować sosem. Górną posypać suszoną cebulką. Na dolną układać kolejno pokrojoną w paski marynowaną paprykę, burger, ser cheddar, sałatę. Przykryć górną połówką.
Komentarze