Pomidorowo-paprykowe burgery z serem cheddar i marynowaną papryką

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mocno pomidorowe, mocno paprykowe, syte i pachnące burgery w domowych bułkach

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na bułki
    -250 g mąki pszennej
    -1 jajko
    -1 łyżeczka soli
    -50 g suszonych pomidorów w oliwie
    -10 g świeżych drożdży
    -łyżka miodu
    -1/2 szkl. ciepłej wody
    -garść posiekanej świeżej bazylii
    -2 łyżki oliwy po pomidorach
    -30 g oliwek
    -mleko do posmarowania

    -500 g mielonego mięsa wołowego
    -mały kawałek świeżej papryki
    -kilka kawałków marynowanej papryki
    -4 plastry sera cheddar
    -4 liście sałaty lodowej
    -2 łyżki suszonej cebulki
    -łyżka majonezu
    -3 łyżki keczupu
    -kilka kropli tabasco
    -słodka i ostra papryka
    -zioła prowansalskie
    -sól, pieprz
    -olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowo-paprykowe burgery z serem cheddar i marynowaną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowo-paprykowe burgery z serem cheddar i marynowaną papryką 1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać miód i zalać letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Zaczyn wymieszać. Dodać mąkę, oliwę, sól i jajko. Kilka razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-25 minut.
  • 2. Mięso przełożyć do miski. Świeżą paprykę drobno pokroić, dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami i dokładnie wyrobić. Uformować 4 burgery.
    W kubeczku przygotować sos. Majonez wymieszać z keczupem i tabasco, dodać zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.
    Olej rozgrzać na patelni. Burgery smażyć z obu stron do ulubionego stopnia wysmażenia. Odłożyć na ręcznik papierowy.
    Bułki rozkroić. Obie połówki posmarować sosem. Górną posypać suszoną cebulką. Na dolną układać kolejno pokrojoną w paski marynowaną paprykę, burger, ser cheddar, sałatę. Przykryć górną połówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować