Mini burgery

4.49 (181 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Meczowe przekąski

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bułki:
    25 dkg mąki
    150 ml mleka
    2 dkg drożdży
    2,5 dkg masła
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    kotlety:
    40 dkg mięsa mielonego wołowego
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
    2 suszone pomidory w oleju
    3 ząbki czosnku
    1/2 cebuli
    sól
    poza tym:
    2 pomidory
    1 ogórek konserwowy
    kilka listków sałaty
    majonez, ketchup
    cebulka prażona
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Bułki Burgery Przekąski

Mini burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strefa kibica 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić aż się spieni. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, sól i rozczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Mięso wołowe wymieszać z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi suszonymi pomidorami, musztardą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować z grubość 1,5-2 cm i wcinać małe bułeczki, ja użyłam kieliszka do jajek. Wyszło mi 20 bułeczek. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

    Z mięsa uformować małe kulki i rozpłaszczyć je na wielkość bułeczek. Usmażyć na suchej patelni, najlepiej grillowej.

    Bułeczki przekroić na pół, spód posmarować majonezem, na to sałata, plaster pomidora, kotlet, plaster ogórka, ketchup, cebulka i wierzch bułeczki. Całość przebić wykałaczką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować