1.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić aż się spieni. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, sól i rozczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso wołowe wymieszać z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi suszonymi pomidorami, musztardą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować z grubość 1,5-2 cm i wcinać małe bułeczki, ja użyłam kieliszka do jajek. Wyszło mi 20 bułeczek. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Z mięsa uformować małe kulki i rozpłaszczyć je na wielkość bułeczek. Usmażyć na suchej patelni, najlepiej grillowej.
Bułeczki przekroić na pół, spód posmarować majonezem, na to sałata, plaster pomidora, kotlet, plaster ogórka, ketchup, cebulka i wierzch bułeczki. Całość przebić wykałaczką. Smacznego :)
Komentarze