Łódeczki pomidorowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Chili rozciąć wzdłuż nożem,wyskrobać pestki,a miąższ pociąć w cienkie paseczki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć z nich skórkę i wyciąć środek
z pestkami,pokroić w kostkę.
Paprykę czerwoną oczyścić,usunąć pestki i pokroić w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju,zeszklić cebulę z czosnkiem.
Dodać mięso,paprykę czerwoną i chili,smażyć 10 minut.
Dołożyć koncentrat pomidorowy,dodać sól, pieprz i obie papryki w proszku do smaku.
Masę przełożyć do miski,dodać pomidory,wymieszać,ostudzić
i połączyć z serem.
3.Ciasto rozwinąć na blaszce z piekarnika,pokrytej papierem.
Wyciąć z niego dwa duże owalne placki.
Na środku każdego rozłożyć po połowie farszu.
Brzegi podnieść tak,by lekko nachodziły na mięso,końce
skręcić i zlepić,aby powstały łódeczki.
Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20 minut.
Posypać natką pietruszki.
Komentarze