Łódeczki pomidorowo-paprykowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łódeczki pomidorowo-paprykowe. Pyszna alternatywa do popularnej pizzy.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
    1 szklanka grubo startej mozzarelli
    2 mięsiste pomidory
    1 papryka czerwona
    1 papryczka chili
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 op.ciasta na pizzę(400 g)
    1 jajko
    sól i pieprz mielony
    słodka i ostra papryka w proszku
    olej
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Łódeczki pomidorowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Chili rozciąć wzdłuż nożem,wyskrobać pestki,a miąższ pociąć w cienkie paseczki.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć z nich skórkę i wyciąć środek
    z pestkami,pokroić w kostkę.
    Paprykę czerwoną oczyścić,usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju,zeszklić cebulę z czosnkiem.
    Dodać mięso,paprykę czerwoną i chili,smażyć 10 minut.
    Dołożyć koncentrat pomidorowy,dodać sól, pieprz i obie papryki w proszku do smaku.
    Masę przełożyć do miski,dodać pomidory,wymieszać,ostudzić
    i połączyć z serem.
  • 3. Ciasto rozwinąć na blaszce z piekarnika,pokrytej papierem.
    Wyciąć z niego dwa duże owalne placki.
    Na środku każdego rozłożyć po połowie farszu.
    Brzegi podnieść tak,by lekko nachodziły na mięso,końce
    skręcić i zlepić,aby powstały łódeczki.
    Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20 minut.
    Posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować