Kiszone cytryny są popularne w kuchni marokańskiej. To dodatek do tażinu, gulaszy czy sosów. Zalewę można dodawać do dipów, dań z owoców morza czy nawet herbaty.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Na 1 słoik 1l:
Cytryny - 5-6 małych + 3-4 duże
Sól gruboziarnista - 5-6 płaskich łyżek
Liść laurowy - 1szt
Laska cynamonu - 1szt
Pieprz kolorowy - 1/2 łyżeczki
Kiszone cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny szorujemy. Najlepiej byłoby używać cytryn niewoskowanych, jeśli uda się wam takie kupić.
Słoik myjemy, wyparzamy.
Małe cytrynki będziemy wkładać do słoika, z dużych wyciśniemy sok.
Nacinamy małe cytryny od ogonka na 4 części, ale nie rozcinamy do końca. Rozchylamy ćwiartki, wsypujemy do każdej cytryny po 1 łyżce soli, nacieramy i zamykamy cytryny. Wkładamy do słoika dość ciasno. Dokładamy liść laurowy, cynamon, pieprz.
Zalewamy całość sokiem z dużych cytryn. Dolewamy przegotowanej ostudzonej wody tak, aby cytryny były zalane (w słoiku powinno pozostać puste ok 2 cm od góry).
Cytryny trzymamy w chłodnym, zacienionym miejscu przez miesiąc. Co kilka dni mieszamy, aby sól dobrze się rozpuszczała. Po tym czasie są gotowe. Wkładamy je do lodówki - mogą wytrzymać nawet rok, choć z pewnością rozejdą się szybciej.
Kiszone cytryny można jeść w całości. Do gulaszu wystarczy 1 ćwiartka cytryny (należy opłukać ją z ewentualnych pozostałości soli i pozbyć się pestek przed dodaniem). Skórkę można kroić drobno i dodawać do sosów.
Komentarze