Kiszone cytryny

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kiszone cytryny są popularne w kuchni marokańskiej. To dodatek do tażinu, gulaszy czy sosów. Zalewę można dodawać do dipów, dań z owoców morza czy nawet herbaty.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 1 słoik 1l:
    Cytryny - 5-6 małych + 3-4 duże
    Sól gruboziarnista - 5-6 płaskich łyżek
    Liść laurowy - 1szt
    Laska cynamonu - 1szt
    Pieprz kolorowy - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszone cytryny 1. Cytryny szorujemy. Najlepiej byłoby używać cytryn niewoskowanych, jeśli uda się wam takie kupić.
    Słoik myjemy, wyparzamy.
    Małe cytrynki będziemy wkładać do słoika, z dużych wyciśniemy sok.
    Nacinamy małe cytryny od ogonka na 4 części, ale nie rozcinamy do końca. Rozchylamy ćwiartki, wsypujemy do każdej cytryny po 1 łyżce soli, nacieramy i zamykamy cytryny. Wkładamy do słoika dość ciasno. Dokładamy liść laurowy, cynamon, pieprz.
    Zalewamy całość sokiem z dużych cytryn. Dolewamy przegotowanej ostudzonej wody tak, aby cytryny były zalane (w słoiku powinno pozostać puste ok 2 cm od góry).
    Cytryny trzymamy w chłodnym, zacienionym miejscu przez miesiąc. Co kilka dni mieszamy, aby sól dobrze się rozpuszczała. Po tym czasie są gotowe. Wkładamy je do lodówki - mogą wytrzymać nawet rok, choć z pewnością rozejdą się szybciej.

    Kiszone cytryny można jeść w całości. Do gulaszu wystarczy 1 ćwiartka cytryny (należy opłukać ją z ewentualnych pozostałości soli i pozbyć się pestek przed dodaniem). Skórkę można kroić drobno i dodawać do sosów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować