kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonem

  • wyświetlono: 566 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonemKiszone cytryny są dodatkiem do potraw, charakterystyczny dla kuchni Maghrebu oraz kuchni indyjskiej, są szczególnie popularne w Maroku

SłodkiZapachMalin
  • 30min

Składniki

porcja na słoik o pojemności 1,25l.
6 małych cytryn
1 papryczka chilli
2 laski cynamonu
10 goździków
10 zieli angielskich
4 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
1 łyżka soli różowej himalajskiej
500ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonem

  • 1. Cytryny szorujemy i wyparzamy w gorącej wodzie. Kroimy na pół tak, aby nie przeciąć ich do końca – tak na ok. 2/3. Układamy ściśle w słoiku. Do słoika wkładamy przekrojoną na pół papryczkę chilli, cynamon, goździki, pieprz, ziele i liście. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nasze cytryny by woda przykryła je dokładnie. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 4-5 tygodni do spiżarni

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatacynamonsólcytrynychilligoździkiMarokoSolankakiszone_cytryny

Komentarze

Podobne przepisy

Ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy

Dodane przez: AnkaFiranka

Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy

Przygotujcie ekstrakty już teraz,...

Ogórki z czosnkiem i chilli

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ogórki z czosnkiem i chilli

Ogórki wg przepisu mojej siostry....

syrop

Dodane przez: Aninka88

Syrop z kwiatów mlecza i cytryny

syrop doskonały na kaszel i przeziębienie,...

Konfitura z marchewki

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Konfitura z marchwi i cytryn

Półki sklepowe uginają się od dżemów...

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Dodane przez: anemon

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Ten syrop jest przygotowywany w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE