kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonemKiszone cytryny są dodatkiem do potraw, charakterystyczny dla kuchni Maghrebu oraz kuchni indyjskiej, są szczególnie popularne w Maroku
30 min
Dla 2 osób
Składniki:
porcja na słoik o pojemności 1,25l.
6 małych cytryn
1 papryczka chilli
2 laski cynamonu
10 goździków
10 zieli angielskich
4 listki laurowe
kilka ziarenek pieprzu
1 łyżka soli różowej himalajskiej
500ml wody
Kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny szorujemy i wyparzamy w gorącej wodzie. Kroimy na pół tak, aby nie przeciąć ich do końca – tak na ok. 2/3. Układamy ściśle w słoiku. Do słoika wkładamy przekrojoną na pół papryczkę chilli, cynamon, goździki, pieprz, ziele i liście. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nasze cytryny by woda przykryła je dokładnie. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 4-5 tygodni do spiżarni
Komentarze