kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób

kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonemKiszone cytryny są dodatkiem do potraw, charakterystyczny dla kuchni Maghrebu oraz kuchni indyjskiej, są szczególnie popularne w Maroku

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • porcja na słoik o pojemności 1,25l.
    6 małych cytryn
    1 papryczka chilli
    2 laski cynamonu
    10 goździków
    10 zieli angielskich
    4 listki laurowe
    kilka ziarenek pieprzu
    1 łyżka soli różowej himalajskiej
    500ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny szorujemy i wyparzamy w gorącej wodzie. Kroimy na pół tak, aby nie przeciąć ich do końca – tak na ok. 2/3. Układamy ściśle w słoiku. Do słoika wkładamy przekrojoną na pół papryczkę chilli, cynamon, goździki, pieprz, ziele i liście. Sól rozpuszczamy w wodzie i zalewamy nasze cytryny by woda przykryła je dokładnie. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 4-5 tygodni do spiżarni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cynamon Goździki Sól Sola Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować