Ogórki kiszone tradycyjne

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chyba każdy je lubi i każdy ma w swojej spiżarce choć niewielką ilość słoików z ogórkami. Są doskonałe do zupy ogórkowej, sałatek, czy po prostu na kanapki. Ja podam Wam przepis mojej mamy, z którego korzystamy od lat. Są pyszne, chrupiące i co najważniejsze proste i bez żadnych udziwnień. Takie tradycyjne lubimy najbardziej :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki gruntowe
    korzeń chrzanu
    czosnek
    koper z łodygami i baldachem
    sól kamienna do przetworów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i poukładać pionowo w słoikach. Do każdego słoika wkładamy 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i łodygę kopru.
    Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dodać 1 czubatą łyżkę soli. Wodę zagotować z solą i gorącą zalewać ogórki, natychmiast zakręcając wieczko. Należy pamiętać aby słoiki i nakrętki były suche oraz aby woda całkowicie przykrywała ogórki.
    Tak przygotowane ogórki odstawić do ostygnięcia a następnie przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować