Chleb z lawendą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chleb w smaku nie przypomina tradycyjnych chlebków. Idealny dla wielbicieli lawendy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąki pszennej pełnoziarnistej: 200 gramów
    - mąki pszennej luksusowej: 300 gramów
    - cukru brązowego: 1 łyżka
    - wody: 350 gramów
    - świeżych drożdży: 15 gramów
    - soli: 10 gramów
    - suszonych kwiatów lawendy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Obie maki wymieszac, dodać drożdże, dodać cukier, suszoną lawedę, sól i wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto za pomocą miksera z hakiem. Uformować kulę, włożyć do lekko omączonej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 45 min. do podwojenia objętości.

    Wyjąć ciasto z miski, lekko przebić, ponownie uformować kulę i włożyć ją do miski. Odstawić na kolejne 45 min. do wyrośnięcia.

  • 2. Wyrośnietę ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Dokładnie rozpłaszczyć w formie, wierzch ciasta powinien być gładki, tak aby chleb upiekł się równo.
    Odczekać ok. 30 minut, aż wypełni całą formę.
    Rozgrać piec w tym czasie do 230 stopni i włożyć do niego na samo dno naczynko żaroodporne z wodą ( dzięki temu nasz chlebek będzie mięciutki).
    Włożyć chlebek i piec w temp. 210 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 190 i dopiekać w niej do końca.
    Wystudzić.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować