Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba

  • wyświetlono: 16179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis dla tych, dla których zakwas i pieczenie chlebów na zakwasie to czarna magia ;) prosty, szybki, ma dużo ziaren. Pyszna alternatywa dla kupnego chleba

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- mąka pszenna: 500 gramów
- mąka żytnia typ 720: 100 gramów
- drożdże: 25 gramów
- cukier: 1 łyżeczka
- sól: 2 łyżeczki
- oliwa lub olej: 3 łyżki
- woda ciepła (może być ciepła woda z kranu): 0.5 litra
- jajko kurze (Jajko nie jest konieczne w tym przepisie): 1 sztuka
- Ziarna różne: 150 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba

  • Składniki1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
    Przygotować ziarna. Ok 150 gramów (może być mniej)
    otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik… można dodawać w rożnych proporcjach. Im więcej wypełniacza damy, tym bardziej chleb będzie ścisły i będzie zawierał więcej błonnika.
    Ale lepiej nie przekraczać 250 gramów, bo chleb będzie bardzo ciężki i niewyrośnięty.
  • Krok 22. Ziarna wymieszać z mąką. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ½ szklanką wody. Resztę wody (1,5 szklanki), wymieszać z olejem i jajkiem.
  • Ciasto wyrobione3. Wlać wszystko do mąki, wymieszać, wyrabiać ok. 2-3 min ręką do połączenia składników.
    Ciasto jest dosyć luźne, jeśli za luźne dosypać 1-2 łyżki mąki pszennej
  • Wyrośnięte ciasto4. Ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Do podwojenia ciasta.
  • Ciasto w foremce5. Po wyrośnieciu wymieszać łyżką, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Stolnica nie jest potrzebna. Pozwolić mu trochę podrosnąć.
    Można posmarować olejem na wierzchu, posypać mąką
  • Chleb przed wstawieniem do piekarnika6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu). Piec tak ok 10-15 min, później zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 50-55 min. Łączny czas pieczenia - ok 65 min
  • Chleb po upieczeniu, stygnie na kratce7. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy na kratkę metalową lub na drewnianą deskę, zostawić do ostygnięcia.
  • Przekrój chleba8. Jeśli chleba nie wyjmie się od razu z blaszki, to boki chleba są miękkie, co utrudnia krojenie.
    Jeśli chleb wyrośnie za bardzo w blaszce to popęka w piekarniku i będzie się kruszył podczas krojenia, zaś mało wyrośnięty będzie dosyć ciężki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimachlebmąka pszennawiosnajesieńchleb drożdżowychleb foremkowypieczenie_chleba

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb owsiany

Dodane przez: mama2006

Chleb owsiany "pieczenie_chleba"

Przepis ten pochodzi z programu...

Zdjęcie chleba

Dodane przez: weronika717

Pszenny chleb z ziarnami

Domowy chleb nie musi być trudny!...

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Dodane przez: Andzia Pichci

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Swojski chlebek zawsze najlepszy!...

Prosty chleb z nasionami chia

Dodane przez: AnnaSt

Prosty chleb z nasionami chia

Pyszny i łatwy w wykonaniu chleb....

Chleb z garnka z ziarnami.

Dodane przez: Słodko Słodka

Chleb z garnka z ziarnami

Fajny prosty chlebek z garnka a...

image-1j7m56l

Dodane przez: paolineczka

Prosty chleb z garnka

Najprostszy chleb pszenny i w dodatku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE