Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba
Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba
wyświetlono: 16179 |
dodany do książki kucharskiej: 3 |
polecenia: 0
Przepis dla tych, dla których zakwas i pieczenie chlebów na zakwasie to czarna magia ;) prosty, szybki, ma dużo ziaren. Pyszna alternatywa dla kupnego chleba
- mąka pszenna: 500 gramów
- mąka żytnia typ 720: 100 gramów
- drożdże: 25 gramów
- cukier: 1 łyżeczka
- sól: 2 łyżeczki
- oliwa lub olej: 3 łyżki
- woda ciepła (może być ciepła woda z kranu): 0.5 litra
- jajko kurze (Jajko nie jest konieczne w tym przepisie): 1 sztuka
- Ziarna różne: 150 gramów
Sposób przygotowania przepisu:
Prosty, szybki chleb drożdżowy z ziarnami - pieczenie_chleba
1.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól.
Przygotować ziarna. Ok 150 gramów (może być mniej)
otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik… można dodawać w rożnych proporcjach. Im więcej wypełniacza damy, tym bardziej chleb będzie ścisły i będzie zawierał więcej błonnika.
Ale lepiej nie przekraczać 250 gramów, bo chleb będzie bardzo ciężki i niewyrośnięty.
2.
Ziarna wymieszać z mąką. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ½ szklanką wody. Resztę wody (1,5 szklanki), wymieszać z olejem i jajkiem.
3.
Wlać wszystko do mąki, wymieszać, wyrabiać ok. 2-3 min ręką do połączenia składników.
Ciasto jest dosyć luźne, jeśli za luźne dosypać 1-2 łyżki mąki pszennej
4.
Ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Do podwojenia ciasta.
5.
Po wyrośnieciu wymieszać łyżką, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Stolnica nie jest potrzebna. Pozwolić mu trochę podrosnąć.
Można posmarować olejem na wierzchu, posypać mąką
6.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu). Piec tak ok 10-15 min, później zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 50-55 min. Łączny czas pieczenia - ok 65 min
7.
Po upieczeniu od razu wyjąć z formy na kratkę metalową lub na drewnianą deskę, zostawić do ostygnięcia.
8.
Jeśli chleba nie wyjmie się od razu z blaszki, to boki chleba są miękkie, co utrudnia krojenie.
Jeśli chleb wyrośnie za bardzo w blaszce to popęka w piekarniku i będzie się kruszył podczas krojenia, zaś mało wyrośnięty będzie dosyć ciężki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze