Placki ziemniaczane z groszkiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane w formie pieczonej na suchej patelni. Smak placków ciekawie wzbogaca dodatek zielonego groszku i pieczarek, a przede wszystkim intensywnie aromatycznych przypraw – kuminu i jagód jałowca.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g obranych ziemniaków
    125 g groszku konserwowego
    100 g oczyszczonych pieczarek
    1 nieduża czerwona cebula (70 g)
    2 jajka
    2 łyżki oliwy lub oleju
    4 – 5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka kuminu całego (kminu rzymskiego)
    1/3 łyżeczki całych suszonych jagód jałowca
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Racuchy Placki Przystawki

Placki ziemniaczane z groszkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z groszkiem i pieczarkami 1. Kumin i jagody jałowca uprażyć w suchym rondelku, a następnie utłuc w moździerzu.
    Ziemniaki i pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Dodać groszek oraz obraną i posiekaną cebulę. Wsypać tymianek, uprażone przyprawy, wbić jajka, wlać oliwę. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać, doprawiając przyprawami do smaku.
  • Placki ziemniaczane z groszkiem i pieczarkami 2. Na suchą rozgrzaną patelnię nałożyć porcje masy. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 28 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować