Placki ziemniaczane z twarogiem i prażonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietypowe placki ziemniaczane – z dodatkiem białego sera i prażonych ziaren słonecznika. Smakują wprost rewelacyjnie, a dodatkowo zrobione są w nieco odchudzonej wersji. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    200 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
    2 jajka
    1 łyżka oliwy lub oleju
    2 kopiaste łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Przystawki

Placki ziemniaczane z twarogiem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z twarogiem i prażonym słonecznikiem 1. Ziemniaki oraz obrany czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Dodać pokruszony twaróg, natkę pietruszki, wsypać słonecznik i majeranek, wlać oliwę/ olej, wbić jajka – składniki wymieszać. Dołożyć mąkę oraz przyprawy do smaku i całość dokładnie wymieszać.
  • Placki ziemniaczane z twarogiem i prażonym słonecznikiem 2. Na suchą rozgrzaną patelnię nałożyć porcje przygotowanej masy. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować