Placki serowe z groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mocno serowe placuszki ze świeżym akcentem w postaci zielonego groszku. Proste w wykonaniu o nietuzinkowym, efektownym wyglądzie. Placuszki stanowią smaczną i ciekawą przekąskę.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g żółtego sera (np. Edamski)
    250 g świeżego zielonego groszku łuskanego
    2 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka oliwy lub oleju
    4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    szczypta chilli w proszku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Racuchy Placki Przystawki Ser

Placki serowe z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki serowe z groszkiem 1. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i przełożyć do miski. Wbić jajka, wlać oliwę/olej, wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dodać groszek, obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej czosnek oraz koperek, wsypać owoce kolendry, nasiona kozieradki i chilli – wymieszać. Ciasto doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Placki serowe z groszkiem 2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje masy.
  • Placki serowe z groszkiem 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować