Fabada - gęsta zupa z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone w grubą kostkę czerwone cebule zeszklić na oleju rzepakowy. Do cebuli dodać pokrojony czosnek, następnie pokrojoną w kostkę karkówkę. Smażyć na wolnym ogniu. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Dodać paprykę, pozbawioną gniazda nasiennego, pokrojoną w grubą kostkę oraz słodką i wędzoną paprykę w proszku. Od czasu do czasu pomieszać.
Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, cukier oraz wywar mięsny.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa ok 30 min.
Na koniec dodać fasolę czerwoną z puszki, pieprz młotkowany z kolendrą, kmin rzymski na koniec łyżeczki i sól do smaku. Jeszcze chwilę zagotować. Zupę podawać gorącą.
Obficie posypać natką pietruszki.
Smacznego
Komentarze