Fabada - gęsta zupa z chorizo

4.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęsta, treściwa, taka, że wystarczy jedna porcja za cały obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    duży ząbek czosnku
    400 g karkówki
    280 g kiełbasy chorizo
    czerwona papryka
    łyżeczka papryki wędzonej
    łyżka papryki słodkiej
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    puszka krojonych pomidorów 400 g
    1 l wywaru mięsnego lub przegotowana woda
    łyżka cukru
    puszka czerwonej fasoli 400 g
    kmin rzymski na koniec łyżeczki
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Fabada - gęsta zupa z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone w grubą kostkę czerwone cebule zeszklić na oleju rzepakowy. Do cebuli dodać pokrojony czosnek, następnie pokrojoną w kostkę karkówkę. Smażyć na wolnym ogniu. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki.
    Dodać paprykę, pozbawioną gniazda nasiennego, pokrojoną w grubą kostkę oraz słodką i wędzoną paprykę w proszku. Od czasu do czasu pomieszać.
    Dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, cukier oraz wywar mięsny.
    Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa ok 30 min.
    Na koniec dodać fasolę czerwoną z puszki, pieprz młotkowany z kolendrą, kmin rzymski na koniec łyżeczki i sól do smaku. Jeszcze chwilę zagotować. Zupę podawać gorącą.
    Obficie posypać natką pietruszki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować