Zupa z chorizo, fasolą i zacierkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa z fasolą, chorizo i domowymi zacierkami. Konkretna, rozgrzewająca, pożywna - idealna na jesienne dni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kiełbasa chorizo - 360g
    Cebula - 4szt
    Papryka czerwona - 3szt
    Papryka zielona - 2szt
    Marchew - 1szt
    Pomidor - 2szt
    Fasola konserwowa - 2szt (czerwona i biała)
    Bulion dowolny (mięsny lub warzywny) - 1,5l
    Pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (lub ostra papryka)
    papryka słodka
    Zacierki:
    Mąka pszenna - 4 łyżki
    Jajko - 1szt
    Sól - szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa Zupa fasolowa

Zupa z chorizo, fasolą i zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy na cieniutkie plasterki, smażymy na patelni bez dodatku oleju (chorizo jest bardzo tłuste). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do kiełbasy po ok. 5 minutach. Całość posypujemy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
    Papryki i pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki. Paprykę, pomidory i marchew dodajemy do kiełbasy i cebuli. Dusimy do miękkości. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy resztą przypraw. Z każdej puszki fasoli odkładamy po 2 łyżki i zgniatamy je widelcem. Dodajmy od zupy fasole w całości i zgniecione. Gotujemy razem jeszcze 10 minut.

    Zacierki:
    Mąkę, jajo i sól mieszamy, dokładnie zarabiamy. Ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok 8-10 minut), co jakiś czas mieszając. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do zupy.
    Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Fasola Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować