Bardzo smaczna, sycąca zupa, wystarczy za cały posiłek. Dostępne składniki o każdej porze roku, gwarantują, że możemy wykonać ją, kiedy tylko przyjdzie nam na nią ochota.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 litra bulionu warzywnego
około 300 g wędzonych żeberek w pasku
6 ziemniaków
4 łyżki kaszy jęczmiennej
2 marchewki
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szczypty cukru
sól i pieprz do smaku
Pomidorowy krupnik na żeberku wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieram , myję . Pokrojone na porcje żeberka zalewam bulionem , gotuję ok . 30 minut , dodaje pokrojoną w plasterki marchewkę oraz przepłukaną zimną wodą kaszę , gotuję ok . 10 minut , dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki oraz lubczyk , gotuję ok .15 minut . Do całości dodaję przecier pomidorowy , doprowadzam do zagotowania , doprawiam cukrem , solą i pieprzem .
Komentarze