Kwaśnica na wędzonym żeberku

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Będąc w Zakopanem mialam okazę popróbować tamtejszych specjałów, najważniejsza jest czywiście kwaśnica. Pyszna rozgrzewająca zupa przypominająca nasz kapuśniak. W domu juz wzielam się za ugotowanie .. Skorzystałam tu z przepisów znalezionych w internecie i porad. Czy jest taka jak powinna? Nie wiem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kiszona kapusta ok 1 kg
    wędzone żeberka 500 g
    3-4 ziemniaki
    łyżeczka kminku
    majeranek
    1 cebula
    listek laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżka masła
    łyżka mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kwaśnica na wędzonym żeberku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcisnąć lekko posiekać. Do garnka włożyć poporcjowane żeberka, zalać wodą ok 3 l. dodać kapustę i drobno posiekaną cebulę i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Ziemniaki obrać pokoić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz (najlepiej smalec) na patelni, przyrumienić i dodać do kwaśnicy kiedy żeberka będą już odchodzić od kości. Pogotować jeszcze trochę. Masło rozpuścć na patelni dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Podprawić kwaśnicę. doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować