Sezamowe tofu na orientalnej jaglance

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mój kulinarny eksperyment w orientalnym stylu - to niezwykle aromatyczna i smaczna potrawa, która posmakuje nie tylko wegetarianom, ale także zwolennikom mięsnych potraw.

  • 35 min

Składniki:

  • 2 porcje:
    - 20 dag tofu,
    - 6 łyżek kaszy jaglanej,
    - łyżka drobno posiekanych nerkowców,
    - 2 cebulki szalotki,
    - 3 cm kawałek świeżego imbiru,
    - 3 łyżki sezamu,
    - garść posiekanej kolendry (lub natki pietruszki),
    - łyżka oleju (najlepiej z orzechów włoskich),
    - łyżeczka słodkiej papryki,
    - szczypta chilli,
    - po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i cynamonu,
    - sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sezamowe tofu na orientalnej jaglance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu kroimy na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm (z 20 dag wychodzi ok. 8 plastrów).
    Sezam mieszamy z papryką słodką, chilli, imbirem i cynamonem.
    W przygotowanej mieszance obtaczamy plastry tofu i odkładamy na ok. 10 minut.
  • 2. Cebulki obieramy i kroimy w cienkie pierścionki. Imbir kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok/ 1/2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę, a po 2 minutach imbir. Smażymy do miękkości podlewając niewielką ilością wody (2-3 łyżki) ok. 6 minut.

    Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, ale powinna stawiać lekki opór zębom - al dente (15-18 minut).
    Kaszę osączamy, mieszamy z imbirową cebulą i posiekanymi nerkowcami. Trzymamy w cieple.
  • 3. Patelnię smarujemy resztą oleju, rozgrzewamy ją i kładziemy plastry panierowanego w sezamie tofu. Rumienimy z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej strony.
  • 4. Na talerze wykładamy porcje kaszy, na nią kładziemy plastry tofu i posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować