Mój kulinarny eksperyment w orientalnym stylu - to niezwykle aromatyczna i smaczna potrawa, która posmakuje nie tylko wegetarianom, ale także zwolennikom mięsnych potraw.
Sezamowe tofu na orientalnej jaglance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tofu kroimy na plasterki o grubości ok. 1-1,5 cm (z 20 dag wychodzi ok. 8 plastrów).
Sezam mieszamy z papryką słodką, chilli, imbirem i cynamonem.
W przygotowanej mieszance obtaczamy plastry tofu i odkładamy na ok. 10 minut.
2.Cebulki obieramy i kroimy w cienkie pierścionki. Imbir kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok/ 1/2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę, a po 2 minutach imbir. Smażymy do miękkości podlewając niewielką ilością wody (2-3 łyżki) ok. 6 minut.
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, ale powinna stawiać lekki opór zębom - al dente (15-18 minut).
Kaszę osączamy, mieszamy z imbirową cebulą i posiekanymi nerkowcami. Trzymamy w cieple.
3.Patelnię smarujemy resztą oleju, rozgrzewamy ją i kładziemy plastry panierowanego w sezamie tofu. Rumienimy z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej strony.
4.Na talerze wykładamy porcje kaszy, na nią kładziemy plastry tofu i posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Komentarze