karp po alzacku z sosem kawiorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smażony karp w delikatnej drobnej kaszce orkiszowej, pomysł rodem z Francji.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości karpie
    sól
    mielony biały pieprz
    bazylia (może być suszona)
    sok i skórka z cytryny
    mleko lub śmietanka
    drobna kaszka orkiszowa lub kasza manna
    sklarowane masło do smażenia
    cytryna

    sos:
    łyżka czarnego kawioru
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp po alzacku z sosem kawiorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia kroimy wzdłuż na pół. Skórę lekko nacinamy, solimy, pieprzymy, posypujemy bazylią, skórką i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę.
  • 2. Rybę zanurzamy w mleku lub śmietanie, panierujemy w kaszce. Od razu smażymy na rozgrzany sklarowanym maśle, aż się ładnie zarumieni. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 3. Kawior mieszamy ze śmietaną i majonezem. Podajemy z usmażoną rybą. Ozdabiamy cytryną.

Porady

Karpia po alzacku można również podać z pieczonymi ziemniakami i sosem remoulade. *** Ryby przeznaczone do smażenia skrapiamy sokiem cytrynowym, który sprawi, że mięso nie będzie rozpadać się podczas smażenia. Smażona ryba będzie smaczniejsza, gdy przed smażeniem namoczymy ją na pół godziny w mleku, piwie lub białym winie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować