Kotlety rybne z sosem kawiorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chrupiące zewnątrz i niezwykle delikatne w środku kotlety rybne. Idealnym uzupełnieniem dla nich jest sos jogurtowy z dodatkiem kawioru.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg filetów ryb słodkowodnych bez skóry i ości u mnie karpie i karasie
    koperek
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    3-4 jajka
    papryczka chili
    3 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    bułka tarta lub kaszka orkiszowa do obtoczenia
    olej do smażenia
    sos:
    250 g gęstego jogurtu
    koperek
    100 g kawioru, u mnie z łososia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotlety rybne z sosem kawiorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby mielimy na drobnym oczku. Zmielone mięso ryb mieszamy z posiekanym koperkiem, chili, kaszką orkiszową, jajkami oraz przyprawami. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kaszki orkiszowej.

    Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą lub kaszkę orkiszową. Na talerz wykładamy łyżkę stołową masy rybnej obsypujemy bułką/kaszką i formujemy okrągłego kotlecika. Postępujemy tak samo z resztą masy rybnej.

    Kotleciki smażymy na gorącym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.

    Przygotowanie sosu. Jogurt mieszamy z kawiorem i posiekanym koperkiem. Nie solimy bo kawior jest wystarczająco słony.

    Kotleciki podajemy z sosem kawiorowym.
    Doskonałym dodatkiem do kotletów są również pieczone młode ziemniaczki lub świeże pieczywo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować