Karp smażony z sosem szarym

2 (1 ocen)

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku.

Składniki:

  • 8 dzwonków karpia
    kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby
    sok z cytryny
    sól i pieprz
    olej lub masło klarowane do smażenia

    Sos szary:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    1 szkl. bulionu warzywnego
    1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    1,5 łyżki miodu
    sok z 1 małej cytryny
    1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
    3 łyżki płatków migdałowych
    3 łyżki rodzynek
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Karp smażony z sosem szarym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karp smażony z sosem szarym 1. Przygotowanie karpia:
    Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
    Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor.
    Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.
    Przygotowanie sosu:
    Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło.
    Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki.
    Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.
    Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą.
    Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.
    Usmażoną rybę podać z gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować