Karczek po alzacku

  • wyświetlono: 222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Nigdy nie miałam okazji spróbować tego dania w oryginale (a jest to typowa potrawa dla tego rejonu Francji), moje danie jest raczej daniem inspirowanym tym przepisem.

AnetaJ
  • 5 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg karczku albo łopatki wieprzowej
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu mięsnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku (może być również suszony)
1 liść laurowy
5-7 ziarenek pieprzu
4 łyżki jagód jałowca
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Karczek po alzacku

  • 1. Połączyć wino i bulion, dodać obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek, tymianek, pokruszony liść laurowy, jałowiec, ziarenka pieprzu, 1 łyżeczkę soli.
    Zanurzyć mięso w marynacie na 4 godziny.
    Potem wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na tłuszczu z każdej strony po 10 minut.
    Przełożyć do brytfanny, zalać marynatą. Przykryć folią aluminiową i piec 2 godz. w temperaturze 160 stopni C.
    Podczas pieczenia często podlewać sosem. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze 1 godz.
    Po upieczeniu odstawić na 10 minut, a następnie pokroić w plastry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w kilka chwilłopatkakarczekprosty przepismięso z piekarnikawieprzowina po alzacku

Komentarze

Podobne przepisy

KARCZEK PIECZONY

Dodane przez: Maggie79

KARCZEK PIECZONY

Pieczony karczek smakuje zarówno...

image-16qc7oo

Dodane przez: Sliczna6

Karczek pieczony

Kruchy karczek do obiadu a gdy...

Karczek gotowany

Dodane przez: e-jola1

Karczek gotowany

Przepis jest bardzo prosty i można...

image-19r71ke

Dodane przez: kuchcik89

Smakowity karczek

Nie przepadam za karczkiem, ale...

marynowany karczek

Dodane przez: anka1988

Marynowany karczek

Karczek zrobiłam na niedzielny...

Karczek pieczony

Dodane przez: marqa

Karczek pieczony

Pieczony karczek świetnie nadaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE