Smażony karp podany z sosem z czerstwego piernika o lekko korzennym smaku z dodatkiem bakalii.
1 godz. 30 min
Składniki:
karp - 1 kg
sól - do smaku
pieprz świeżo mielony - do smaku
mąka tortowa - 2 łyżki
sok z 1 cytryny
masło klarowane - 2 łyżki
SOS KORZENNY:
piernik / może być czerstwy/ - 70 g
bulion - ½ szk.
migdały - 40 g
rodzynki - 3 łyżki
sok z ½ cytryny
sól do smaku
masło - ½ łyżki
goździki - 2 szt.
Karp z korzennym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki.
Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.
2.SOS KORZENNY: migdały zalewam wrzątkiem i po chwili obieram je ze skórki. Kilka zostawiam w całości, a pozostałe drobno siekam.
Rodzynki zalewam gorącą wodą, a następnie odsączam na sitku. Pokruszony piernik zalewam bulionem, a gdy rozmięknie dodaję posiekane migdały. W rondelku roztapiam pół łyżki masła, dodaję namoczony piernik z migdałami, goździki i mieszając doprowadzam do wrzenia. Dodaję rodzynki, doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
3.Usmażonego karpia polewam sosem i dekoruję pozostawionymi blanszowanymi migdałami.
Komentarze