Karp z korzennym sosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smażony karp podany z sosem z czerstwego piernika o lekko korzennym smaku z dodatkiem bakalii.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • karp - 1 kg
    sól - do smaku
    pieprz świeżo mielony - do smaku
    mąka tortowa - 2 łyżki
    sok z 1 cytryny
    masło klarowane - 2 łyżki

    SOS KORZENNY:
    piernik / może być czerstwy/ - 70 g
    bulion - ½ szk.
    migdały - 40 g
    rodzynki - 3 łyżki
    sok z ½ cytryny
    sól do smaku
    masło - ½ łyżki
    goździki - 2 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Karp z korzennym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sprawionego, umytego i pokrojonego karpia skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładam na 24 godziny do lodówki.
    Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.
  • 2. SOS KORZENNY: migdały zalewam wrzątkiem i po chwili obieram je ze skórki. Kilka zostawiam w całości, a pozostałe drobno siekam.
    Rodzynki zalewam gorącą wodą, a następnie odsączam na sitku. Pokruszony piernik zalewam bulionem, a gdy rozmięknie dodaję posiekane migdały. W rondelku roztapiam pół łyżki masła, dodaję namoczony piernik z migdałami, goździki i mieszając doprowadzam do wrzenia. Dodaję rodzynki, doprawiam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 3. Usmażonego karpia polewam sosem i dekoruję pozostawionymi blanszowanymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować