Burrito po polsku

4.51 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest tortilla i jest pikantne nadzienie, ale inne niż to meksykańskie. Takie polskie smaki, czyli kiszona kapusta i aromatyczna kaszanka.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki tortilli

    300 g kaszanki
    łyżka oleju rzepakowego
    mała cebula
    małe jabłko
    1/2 papryczki chili
    8-10 suszonych śliwek
    pieprz czarny świeżo mielony

    2 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki majonezu

    300 g kiszonek kapusty
    mała marchewka
    pieprz czarny świeżo mielony
    cukier i sól do smaku

    słodka papryka do oprószenia
    2 łyżki starego żółtego sera gouda
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Burrito po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiszoną kapustę przełożyć do salaterki i dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Jeśli jest taka potrzeba, to kapustę wcześniej pokroić. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i cukier, sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
    Na patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kaszankę pozbawioną osłonek. Dodać obrane i starte na tarce jabłko, pokrojoną w drobniutką kostkę papryczkę chili ( pozbawioną nasion ) oraz suszone śliwki. Smażyć i mieszać kilka minut na wolnym ogniu. Kaszankę można jeszcze przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą do smaku.
    Każdy placek tortilli posmarować cienko mieszanką majonezu z musztardą.
    Układać kolejno na placku porcję kiszonej kapusty i porcję kaszaki z patelni. Każdy placek składać najpierw od dołu, następnie składać do środka boki i zwijać w rulon. Układać w żaroodpornym naczyniu.
    Delikatnie oprószyć słodką czerwoną papryką i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować