Burrito po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę przełożyć do salaterki i dodać startą na grubych oczkach marchewkę. Jeśli jest taka potrzeba, to kapustę wcześniej pokroić. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i cukier, sól do smaku. Dokładnie wymieszać.
Na patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kaszankę pozbawioną osłonek. Dodać obrane i starte na tarce jabłko, pokrojoną w drobniutką kostkę papryczkę chili ( pozbawioną nasion ) oraz suszone śliwki. Smażyć i mieszać kilka minut na wolnym ogniu. Kaszankę można jeszcze przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą do smaku.
Każdy placek tortilli posmarować cienko mieszanką majonezu z musztardą.
Układać kolejno na placku porcję kiszonej kapusty i porcję kaszaki z patelni. Każdy placek składać najpierw od dołu, następnie składać do środka boki i zwijać w rulon. Układać w żaroodpornym naczyniu.
Delikatnie oprószyć słodką czerwoną papryką i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Smacznego.
Komentarze