Meksykańskie burrito

  • wyświetlono: 985 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Meksykańskie burrito sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także jako sycąca przekąska na ciepło na imprezowym stole. Przepis pochodzi z książki "Mistrz smaku. Gotuj z najlepszymi".

Marta Kornak
  • 2 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

2 tortille pszenne
½ szklanki ryżu
1 pomidor
150 g sera cheddar
1 limonka
1½ cebuli
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki przecieru pomidorowego
450 ml bulionu warzywnego
100 g czerwonej fasoli konserwowej
70 g kukurydzy konserwowej
400 g udźca wołowego
1 pomarańcza
kwaśna śmietana i świeża kolendra do dekoracji

DO SMAKU
Kmin rzymski mielony,
Majeranek suszony,
Oregano suszone,
Liść laurowy suszony,
Papryka ostra mielona,
Sól morska,
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania przepisu:

Meksykańskie burrito

  • 1. Pół cebuli i ząbek czosnku obieramy i drobno kroimy. Papryczkę chili siekamy. Podsmażamy w garnku ok. 3 minut. Dosypujemy surowy ryż i smażymy 4–5 minut, aż delikatnie zbrązowieje. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Wlewamy bulion warzywny i doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 25 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i mieszamy.
  • 2. Mięso kroimy w kostkę. Przekładamy do szybkowaru. Dodajemy skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok, czosnek i cebulę pokrojone w kostkę. Doprawiamy: łyżeczką kminu rzymskiego i majeranku, 2 łyżeczkami oregano, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej, 2 liśćmi laurowymi. Dodajemy szklankę wody i gotujemy 40 minut.
  • 3. Wyjmujemy mięso i rozrywamy widelcem na włókna. Sos gotujemy dalej, aż zgęstnieje. Mięso mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia i zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • 4. Na tortille wykładamy ryż po meksykańsku i mięso, posypujemy startym serem cheddar, kładziemy plastry pomidora i zwijamy. Przed podaniem podgrzewamy na patelni grillowej. Meksykańskie burrito podajemy z kwaśną śmietaną, świeżą kolendrą i ćwiartką limonki do skropienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżTortillawołowinakuchnia meksykańskaburrito

Komentarze

Podobne przepisy

Burrito z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: rena123

Burrito z mięsem i pieczarkami

Pyszne danie w meksykańskim stylu....

burito

Dodane przez: czekoladka

Burito meksykańskie

Pyszne, aczkolwiek dość kaloryczne...

Burrito z wołowiną, fasolą i papryką

Dodane przez: Reniutka

Burrito z wołowiną, fasolą i papryką

Burrito, to pszenne placki wypełnione...

Burrito z kurczakiem, fasolą i pomidorową salsą

Dodane przez: AnetaJ

Burrito z kurczakiem, fasolą i pomidorową...

Burrito to pyszna propozycja na...

Wieprzowe Burrito

Dodane przez: PolskaGotuje

Wieprzowe Burrito

Diabelsko piekielne!

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: bogusia82

Burrito z mięsem mielonym i warzywami

Bardzo smaczne i pożywne danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE