Meksykańskie burrito sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także jako sycąca przekąska na ciepło na imprezowym stole. Przepis pochodzi z książki "Mistrz smaku. Gotuj z najlepszymi".
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
2 tortille pszenne
½ szklanki ryżu
1 pomidor
150 g sera cheddar
1 limonka
1½ cebuli
2 ząbki czosnku
½ papryczki chili
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki przecieru pomidorowego
450 ml bulionu warzywnego
100 g czerwonej fasoli konserwowej
70 g kukurydzy konserwowej
400 g udźca wołowego
1 pomarańcza
kwaśna śmietana i świeża kolendra do dekoracji
Meksykańskie burrito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół cebuli i ząbek czosnku obieramy i drobno kroimy. Papryczkę chili siekamy. Podsmażamy w garnku ok. 3 minut. Dosypujemy surowy ryż i smażymy 4–5 minut, aż delikatnie zbrązowieje. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Wlewamy bulion warzywny i doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 25 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i mieszamy.
2.Mięso kroimy w kostkę. Przekładamy do szybkowaru. Dodajemy skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok, czosnek i cebulę pokrojone w kostkę. Doprawiamy: łyżeczką kminu rzymskiego i majeranku, 2 łyżeczkami oregano, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej, 2 liśćmi laurowymi. Dodajemy szklankę wody i gotujemy 40 minut.
3.Wyjmujemy mięso i rozrywamy widelcem na włókna. Sos gotujemy dalej, aż zgęstnieje. Mięso mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia i zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
4.Na tortille wykładamy ryż po meksykańsku i mięso, posypujemy startym serem cheddar, kładziemy plastry pomidora i zwijamy. Przed podaniem podgrzewamy na patelni grillowej. Meksykańskie burrito podajemy z kwaśną śmietaną, świeżą kolendrą i ćwiartką limonki do skropienia.
Komentarze