Meksykańskie burrito

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Meksykańskie burrito sprawdzi się jako danie obiadowe, ale także jako sycąca przekąska na ciepło na imprezowym stole. Przepis pochodzi z książki "Mistrz smaku. Gotuj z najlepszymi".

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 tortille pszenne
    ½ szklanki ryżu
    1 pomidor
    150 g sera cheddar
    1 limonka
    1½ cebuli
    2 ząbki czosnku
    ½ papryczki chili
    1 łyżka oliwy z oliwek
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    450 ml bulionu warzywnego
    100 g czerwonej fasoli konserwowej
    70 g kukurydzy konserwowej
    400 g udźca wołowego
    1 pomarańcza
    kwaśna śmietana i świeża kolendra do dekoracji

    DO SMAKU
    Kmin rzymski mielony,
    Majeranek suszony,
    Oregano suszone,
    Liść laurowy suszony,
    Papryka ostra mielona,
    Sól morska,
    Pieprz czarny mielony Prymat
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Meksykańskie burrito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół cebuli i ząbek czosnku obieramy i drobno kroimy. Papryczkę chili siekamy. Podsmażamy w garnku ok. 3 minut. Dosypujemy surowy ryż i smażymy 4–5 minut, aż delikatnie zbrązowieje. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Wlewamy bulion warzywny i doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy 25 minut. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i mieszamy.
  • 2. Mięso kroimy w kostkę. Przekładamy do szybkowaru. Dodajemy skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok, czosnek i cebulę pokrojone w kostkę. Doprawiamy: łyżeczką kminu rzymskiego i majeranku, 2 łyżeczkami oregano, szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej, 2 liśćmi laurowymi. Dodajemy szklankę wody i gotujemy 40 minut.
  • 3. Wyjmujemy mięso i rozrywamy widelcem na włókna. Sos gotujemy dalej, aż zgęstnieje. Mięso mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia i zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  • 4. Na tortille wykładamy ryż po meksykańsku i mięso, posypujemy startym serem cheddar, kładziemy plastry pomidora i zwijamy. Przed podaniem podgrzewamy na patelni grillowej. Meksykańskie burrito podajemy z kwaśną śmietaną, świeżą kolendrą i ćwiartką limonki do skropienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Ryż Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować