Kurczak z kalafiorem i warzywami w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z udek myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do 3-litrowego garnka. Wlewamy do mięsa następnie trochę oleju i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Gdy mięso się podsmaży zalewamy je 2 litrami wody, zagotowujemy. Dodajemy łyżkę curry.
2.Włoszczyznę z tacki przygotowujemy. Warzywa myjemy, obieramy te co tego wymagają, kroimy na kawałki. Marchwie ścieramy na grubej tarce. Szczypiorek siekamy drobno, natkę pietruszki również. Pomidory i cebule kroimy na małe kawałki. Wszystkie te warzywa (prócz kalafiora) wrzucamy do gotującego się mięsa. Gotujemy do miękkości.
3.Kalafior myjemy i dzielimy na małe kawałki. Wrzucamy go do gulaszu na samym końcu i dusimy aż zmięknie.
4.W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i rozrabiamy aby nie było grudek. Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do garnka cały czas mieszając aż gulasz zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, czosnkiem, ostrą papryką według uznania.
Porady
To danie możemy podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami a nawet z chlebem.
Komentarze